Милиардерът и основател на Twitter Джак Дорси дари 15 милиона долара на коалиция от близо 30 кметове на градове, които изпробват програма за гарантиран основен доход в САЩ. Инициативата идва на фона на затъналите в преговори Конгрес и Белия дом за предоставяне на повече финансова помощ на бизнеса и безработните, пише Forbes.

В списъка се включват градове като Лос Анджелис, Ню Орлиънс, Филаделфия и Атланта. В коалицията са и кметовете на Колумби и Питсбърг, които въвеждат инициативи за гарантиран доход за месечна подкрепа на стотици жители. Подрепата е на стойност 500 долара. Хората, на които се осигурява помощта са изправени пред финансови затруднения.

Дарението на милиардера гарантира на всеки кмет 500 000 щатски долара за жителите на града. Но хората трябва да отговарят на определени изисквания, определени от всеки град, за да получат месечната помощ. Сумите и продължителността на пилотната тестова програма също са различни в градовете.

През лятото Дорси дари 3 милиона долара на коалицията. Това се случи само месец след като кметът на Стоктън в Калифорния Майкъл Тъбс стартира инициативата, като се позова на успеха на стимулите от 1200 долара. Тъбс стана първият кмет, който експериментира с програмата за подобен тип доход в началото на 2019 г.като осигури 500 долара месечно на хора с минимални доходи - 125 жители на Стоктън.

"Ние сме в криза и последствията от мащабността й доведе до драматична социална реформа", заяви кметът. "Нуждаем се от мрежа за социална сигурност, която да работи за всички и да е в отговор на призива за расова и икономическа справедливост чрез гарантиран доход", каза той.

Идеята за гарантиран доход привлича все по-голямо внимание през последните години като се разглежда като начин за намаляване на неравенството. Пилотният проект предназначен за жители, които отговарят на определени изисквания, стартира това лято с подкрепата на Дорси.

Богатството на Джак Дорси се изчислява на 11,4 милиарда долара. Той притежава акции в Twitter и Square, според Forbes.