Един от най-емблематичните небостъргачи в Ню Йорк скоро може да има нов собственик. Сградата "Крайслер" (Chrysler), която е собственост на суверенния фонд на Абу Даби, е пусната за продажба, твърдят източници, цитирани от Bloomberg. 

Според информация на Wall Street Journal собственикът на кулата в Манхатън е наел агенцията за търговия с недвижими имоти CBRE Group Inc., за да продаде небостъргача.

През 2008 година Абу Даби купи сградата чрез своя държавен инвестиционен фонд, който стана част от инвестиционната група Mubadala Investment Co. след сливане миналата година.

Преди малко повече от десетилетие правителственият фонд плати 800 милиона долара, за да придобие 90-процентов дял от собствеността на небостъргача.

Небостъргачът е построен от компанията "Крайслер" (Chryshler) през 1930 година. Висок е 319 метра, има 77 етажа и 32 асансьора. Една от най-забележителните сгради в Ню Йорк е изработена по поръчка на тогавашния сенатор на града Уилям Рейнолдс. Готовият проект за небостъргача се продава на Уолтър Крайслер - създателят на американския автомобилен производител.

В стремежа си да издигне най-високата сграда в света, Chrysler е строила по 4 етажа на седмица, което звучи невероятно и днес. На върха на сградата архитектът Ван Ален, който разработва и проекта за нея, поставя 38-метрово стоманено копие. По подобие на други сгради по това време, небостъргачът "Крайслер" също е построен във френски стил "Арт деко".

Снимка 399347

Източник: iStock