Частен остров, разположен във венецианската лагуна, който е бил във владение на Наполеон от 1797 до 1815 г., преди няколко години беше продаден за €9,5 милиона, припомня Daily Mail. Какво обаче се случва с мястото в момента?

На красивия остров  имало крепост от времето на императора. Днес тя е преустроена в жилищна сграда. Жилището, собтвеност на анонимен милионер, се разполага на 170 кв. м площ и много от оригиналните й детайли са се запазили през последните 200 години.

Снимка 635413

Източник: iStock

Криволичещи алеи под сянката на кипариси и вековни широколистни дървета водят до зданието. На разположение на обитателите му са три бани, луксозно оборудвана кухня, огромен хол, веранда с изглед към морето. В китния двор са подредени дървени маси и пейки, има беседка и кладенец с прясна вода.

Островът е освободен от австрийска власт през 1859 г. Като министър-председател в правителството на Прусия Ото фон Бисмарк в съюз с Италия успява да завладее венецианската лагуна през 1866 г. Апетитният остров е в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Ирландия предлага  84 000 евро на желаещите да се преместят на безлюдни острови, но има няколко уловки

Ирландия предлага 84 000 евро на желаещите да се преместят на безлюдни острови, но има няколко уловки

Както предлага правителствената програма

Последният дом на императора

Съдбата на Наполеон определено е свързана с островите. Доказателство за това е и неговия последен дом - островът Света Елена, който днес не спира да привлича туристи.

Наполеон Бонапарт е бил в изгнание именно тук до края на живота си. Всъщност, за него това не е първи престой в изгнание. Той е принуден да абдикира след като коалиция от 6 европейски държави превзема Париж през 1814 г.

Победителите изпрашют Наполеон в изгнание на остров Елба, близо до бреговете на Тоскана, Италия. Той обаче успява да се завърне и за втори път застава начело на Франция, докато неговата армия не претърпява голямо поражение при Ватерло, днешна Белгия, през 1815 г. Още през същата година той е и пратен на заточение на място, откъдето със сигурност няма как да избяга.

На острова Света Елена Наполеон прекарва по-голямата част от времето си в имението Лонгууд, което се намира в градче със същото име. Той умира в имението през 1821 г., и сега то е музей, който е управляван от френското правителство.

Съоснователят на Google Лари Пейдж си е купил пети остров

Съоснователят на Google Лари Пейдж си е купил пети остров

Каква е цената на острова и къде се намира