Световният икономически форум (WEF) отложи годишната си среща в Давос, Швейцария, планирана за 17-21 януари 2022-а година, предават световните агенции. Причината: "продължаващата несигурност" относно огнището на вируса на щама "Омикрон".

WEF направи съобщението на своя уебсайт, като каза, че настоящите обстоятелства около разпространението на новия вариант на коронавируса правят "изключително трудно провеждането на подобна глобална среща".

В изявлението се обяснява още, че "въпреки строгите здравни протоколи pа срещата, преносимостта на Omicron и въздействието му върху пътуването и мобилността налагат отлагането".

Световният икономически форум за 2021-а се мести от Давос в Люцерн през май

Световният икономически форум за 2021-а се мести от Давос в Люцерн през май

Темата е "Голямото презареждане", с фокус върху намирането на решения по ключови глобални проблеми

Вместо присъствено, форумът ще проведе поредица от онлайн сесии, които все пак ще съберат участниците "за да се съсредоточат върху оформянето на решения за най-неотложните предизвикателства в света".

Пандемията прекъсва традиционното януарско събиране в швейцарските Алпи за втора поредна година. Първоначално форумът за 2022-а беше пренасрочен от януари за август в Сингапур, но след това беше отменен и там.

Сега отново се очаква бизнес събитието на 2022-а година да се проведе в началото на лятото, съобщават организаторите.

Световният икономически форум е създаден през 1971 г. като фондация с нестопанска цел и е със седалище в Женева. Това е най-голямото годишно икономическо събитие в света, което привлича бизнес лидери и политици от цял ​​свят.

МВФ: "Омикрон" може да струва на световната икономика още 5,3 трилиона долара

МВФ: "Омикрон" може да струва на световната икономика още 5,3 трилиона долара

Поддържането на ниски лихви от централните банки може да доведе до стагнация