През 1976 година Стив Джобс и Стив Возняк продават първия компютър, създаден от тях и носещ името Apple-1. Двамата влагат 250 долара в машината и успяват да я продадат да 666,66 долара. Дуото, което след години се превръща в едно от най-известните в технологичния свят, прави едва 200 броя от Apple-1.

А днес един от тях си търси нов совственик. На аукционната платформа RR Auction може да бъде намерена обявата, според която напълно функциониращата машина се продава за минимум ' долара.

Впечатляващото е, че компютърът е напълно работещ. Въпреки това, разбира се, той е много по-малко мощен от който и да е такъв днес. Apple-1 са използвани за програмирането и използването на по-прости програми, както и за изгри.

Преди да бъде пусната за продажба машината е била изложена в Computer History Museum в Силициевата долина, а след това е била възстановена от специалист по продуктите на Apple през 2019 година.

През 70-те години Джобс и Возняк успяват да произведат редица такива компютри в гаража на първия. 50 от тях са продадени на местен магазин за техника в Маунтин Вю - Byte Shop. Още 50 двамата продават на свои приятели, а 100 бройки са пуснати за продажба от други търговци.

Apple-1 са много рядка находка сред колекционерите. През 2019 година такъв беше продаден от Christie's в Лондон за почти 500 000 долара. 5 години по-рано от The Henry Ford Museum купиха такъв за 905 000 долара.