Архипелаг от острови в Тихия океан и едно от малкото места на Земята без Covid-19, може да се превърне в едно от първите места, на които хората са ваксинирани срещу болестта, пише CNN.

Република Палау e архипелаг, в който живеят около 18 000 души. Tя получи първата пратка от ваксината, разработена от американската фармацевтична компания Moderna в събота. Ваксинациите започнаха още на следващия ден, съобщи Министерството на здравеопазването на Палау в Twitter.

Първата пратка включва 2800 дози от ваксината, които ще бъдат прилагани в две дози с интервал 28 дни. Здравните работници, ключовите служители и уязвимите групи ще бъдат сред първите, които ще получат ваксината, се казва в изявлението на министерството.

Към днешна дата Палау не е регистрирала нито един случай на коронавирус или смърт от вируса, според Световната здравна организация.

Когато вирусът започна да се разпространява в Азия и Тихия океан, Палау беше сред първите, които въведоха по-строг контрол по границите си. Те бяха напълно затворени до март. Страната започна да тества гражданите за вируса до април. Тези меркисе оказват ключови за предотвратяването на Covid-19 според посланикът на Палау в ООН.

Независимата държава има достъп до масовата програма за ваксинация на Covid-19 на САЩ, известна като Operation Warp Speed ​​(OWS). Архипелагът обхваща площ от едва 459 квадратни километра.

"Имаме късмет, че имаме достъп до ваксини чрез OWS, а малкият размер на страната улеснява бързото разпространение на ваксинациите", казват експерти. "Целта е да ваксинираме около 80% от населението. Надяваме се да постигнем стаден имунитет".

Палау избира ваксината на Moderna, защото тя може да се съхранява при по-достъпни условия, в стандартен хладилни, а не при -70 градуса, както е при другата ваксина на Pfizer.