Северна Корея отпразнува завършването на голям строителен обект. Това е нов град до свещена за жителите на града планина, където се твърди, че са корените на династията Ким. Наречен е Самджийон и е един от най-важните проекти за страната. Местните държавни медии го наричат "олицетворение на съвременната цивилизация", пише Reuters.

Церемонията отбеляза края на втората фаза на строителството, а приключването му е планирано за октомври 2020 г. Откриването е включвало мащабно тържество с фойерверки, съобщава Корейската централната новинарска агенция. Градът е една от най-големите икономически инициативи, които лидерът на Северна Корея лансира като част от стремежа си към самостоятелна икономика, в условия на сурови международни санкции.

Как Северна Корея се подиграва на санкциите с примери от София и Берлин

Как Северна Корея се подиграва на санкциите с примери от София и Берлин

Или за тайния бизнес на страната

Изданието "Родон Синмун", което е гласът на управляващата партия, излезе със снимки на усмихващия се Ким, който реже лентата на церемонията, на която са присъствали хиляди хора, като държавната телевизия е показала кадри от новия град. Тя го описва като "пример за модерен планински социалистически град, въплъщение на модерната цивилизация".

Самджийон е свързван с това, което Северна Корея нарича "социалистическа утопия", съдържайки в себе си нови апартаменти, хотели, ски курорт, стадион за зимни спортове, нова железопътна линия до Хесан, както и търговски, културни и медицински съоръжения.

Той може да побере 4000 семейства и разполага с 380 блока обществени и промишлени сгради, разположени на "стотици хектари". Все още не е ясно дали в Самджийон вече има нови жители. Броят на коренните му жители също не е известен. Не се знае и колко пари е вложила Северна Корея в построяването на утопията си.

Строителството на града е било забавено главно поради недостиг на строителни материали и работна ръка, в резултат на санкциите, наложени за ограничаване на ядрената програма на Пхенян. Затова и са били мобилизирани работнически бригади от млади хора, определяни от дисиденти и бегълци от страната като "робски труд". Те не са получавали заплати, осигурявана им е оскъдна храна и са били принудени да работят повече от 12 часа на ден за период от 10 години в името на това да имат по-добри шансове за влизането в университет или присъединяването към работническата партия.

4 интересни факта за икономиката на Северна Корея, които сигурно не знаете

4 интересни факта за икономиката на Северна Корея, които сигурно не знаете

Всъщност няма официални данни колко голяма е тя