Амбициозен проект за изграждане на футуристичен град чрез създаване на повече суша, се готви в Япония. С интересния проект се е заел Манабу Миясака, който е заместник-губернатор на столицата на Япония.

Той е планиран да се построи на място, на което в момента има вода- Токийския залив и е наречен eSG Project - целта е да се повиши международната конкурентоспособност чрез създаване на устойчив град и създаване и използване на авангардни цифрови технологии, пише Bloomberg.

"Токио се разшири чрез създаване на рекултивирана земя в морето и това е голямо предимство за нас", каза в интервю Миясака, който беше председател на Yahoo Japan Corp., преди да стане част от управлението на града.

"Никой не живее на земята, която планираме да използваме, така че можем да започнем от нулата, вместо да нарушаваме ежедневието на хората", добави той.

Има планове за разширяване на неизползван парцел земя в средата на залива с площ от 10 000 декара, като около една пета от развитието е завършено досега. Районът попринцип е домакин на състезания по кану и гребане по време на Олимпийските игри в Токио през 2020 г., а сега се използва за съхранение на контейнери и обработка на боклук.

Миясака и неговият екип ще канят компании да управляват пилотни програми, които предлагат решения на предизвикателствата, пред които са изправени големите градове. Те планират да привлекат компании, които да предложат нови технологии като намаляване на задръстванията и емисиите или генериране на чиста енергия до средата на октомври, с 7,3 милиона долара финансиране на проект за първата година.

"Градовете ще се състезават в това да бъдат места за разработване на такива нови технологии и проектът може да се превърне в пример и шаблон за други градски центрове", добави Миясака.

Тайланд строи интелигентен град за $37 милиарда близо до Банкок

Тайланд строи интелигентен град за $37 милиарда близо до Банкок

Проектът ще включва пет бизнес центъра

Проектът Tokyo Bay eSG вероятно ще започне изпитания през следващата година, според столичното правителство. Към август 55 компании, университети и организации, включително Sumitomo Realty & Development Co., NTT Urban Solutions Inc. и NEC Corp., са се регистрирали като партньори на проекта, каза Миясака.

Бившият технологичен директор се присъедини към столичната управа 2019 г., за да помогне на Токио да прокара дигиталната си стратегия, след като прекара около две десетилетия в Yahoo Japan. Миясака ръководи компанията в продължение на шест години и също така е бил в борда на SoftBank.

Гърция строи крайбрежен мегаград за $8 милиарда

Гърция строи крайбрежен мегаград за $8 милиарда

Той ще е разположен на 20 минути от Акропола

Редица големи компании вече са се ангажирали да участват в развитието на района на Токийския залив. Производителят на игри Konami Group и телевизионният оператор Asahi Holdings Corp. дадоха заявка да построят офиси, развлекателни пространства, студиа и магазини там, които се планира да отворят след около две години.

Toyota Motor също обяви планове за изграждане на нова спортна арена в близост до проекта Tokyo Bay, планирана да отвори врати през 2025 г. "Тази арена има потенциал да бъде забележителност и движеща сила за превръщането на района в още по-привлекателен, заедно с други разработки района", коментира Кунихико Хаяши, ръководител на отдела за баскетболен отбор на Toyota.