Тайланд планира да построи интелигентен град за 37 милиарда долара в индустриален център близо до Банкок, който вече е привлякъл обещания за инвестиции за милиарди долари от глобални компании за автомобили, роботика, здравеопазване и логистика, предаде Bloomberg.

Основнията план за строежа на града в провинция Чонбури, на около 160 километра югоизточно от Банкок, беше одобрен в понеделник. Градът, който все още няма име, ще се бъде върху 2340 хектара земя и ще струва 37 милиарда долара.

Проектът ще включва пет бизнес центъра, които да могат да бъдат наемани като търговски площи. Сред тях ще има финансов център и зони за прецизна медицина, международно изследване и развитие и бъдещи индустрии като чиста енергия и 5G технология, каза той.

Жилищният квартал на новия град ще бъде проектиран така че в него да има място за 350 000 души до 2032 г. и ще осигури 200 000 работни места, казват запознати. Жителите ще бъдат предимно заети в индустриалната зона, която ще привлече инвестиции от около 2,2 трилиона бата през следващите 5 години.

Правителството рекламира Източния икономически коридор, проект за развитие, за да се укрепи темпът на икономически растеж, който изостава от съседи като Индонезия и Виетнам. Източният икономически коридор се състои от три провинции, които исторически са били производствен център на страната. Продукцията расте с 6%-7% всяка година, по-бързо от останалата част от страната.