Banco Azteca да стане първата в Мексико, приела биткойна. Това заяви собственикът на банката мексиканският бизнесмен Рикардо Салинас Плиего цитиран от Business Insider.

"Препоръчвам използването на биткойн и аз и моята банка работим, за да бъдем първата банка в Мексико, приела криптовалутата", обяви той под формата на туит в отговор на публикация на изпълнителния директор на MicroStrategy Майкъл Сайлър.

По думите на Плиего всеки инвеститор трябва да включи биткойн в портфолиото си. В същото време постави под съмнение потенциала на ethereum.

През ноември миналата година, когато биткойн се търгуваше на около 18 000 долара, мексиканският милиардер разкри, че дигиталният актив представлява 10% от портфолиото му. Оттогава биткойнът се е повишил с около 95%, но все още е много далеч от върха, който достигна през април. Това вероятно се дължи и на разширяването на забраните на криптовалутите и нарастващия дебат за въздействието на биткойна върху околната среда.

Въпреки това, ходът на Салвадор да стане първата страна, която направи биткойн законно платежно средство, предизвика известен оптимизъм сред привържениците на крипто.

Собственикт на Banco Azteca e третият най-богат човек в Мексико. Богатството на Рикардо Салинас се оценява на стойност е 15,8 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.