Централната банка на Англия си е спечелила уважението по света за свирепите мерки за сигурност, с които пази своите трезори. Но сега се оказва, че институцията е "загубила" банкноти на стойност £50 млрд. — просто не знае къде са, казват група депутати, цитирани от The Guardian.

Парите — еквивалент на почти 1 300 км. висока кула от банкноти по £5 - са "изчезнали", защото централната банка не следи достатъчно добре циркулацията им в съвременната икономика на Великобритания. Разбира се, банкнотите по идея са създадени почти непроследими, което прави задачата на банката трудна.

Данните идват от доклад на британската Сметна палата, според който банкноти за £50 млрд. може би се използват в чужбина — или във Великобритания. Депутатите спекулират, че парите може да се намират "под матраците" като неотчетени спестявания на домакинствата, да са изнесени в чужбина, или пък да се използват в сивата икономика. "Банката на Англия просто не знае", гласи докладът.

Стойността на банкнотите в обращение се покачи значително тази година — вероятно защото хората започнаха да пазят кеш по време на пандемията в случай, че им е необходим в определен момент. В същото време монетите намаляват — производството им намалява с 65% през последното десетилетие — тенденция, която може да бъде ускорена от все по-предпочитаните безконтактни плащания.