Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Ямбол и София-област са областите у нас, в които сключването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" излиза най-евтино през месец март. Това показват данни на от проучване, осъществено от 24ins.bg - онлайн платформа за застраховки на лицензирания застрахователен брокер "Брокер Инс".

В изследването са включени цените за месеците януари, февруари и март на застрахователните дружества "Армеец", "Алианц", "Бул Инс", "Булстрад", "Групама", "Дженерали", "ДЗИ", "Евроинс", "Лев Инс", "Уника" и ОЗК.

В България застрахователите разделят населените места на зони по регистрация на автомобила, в които сумите за сключване на "Гражданска отговорност" са различни. Разбира се, при оформянето на цената на полиците се вземат предвид и много други фактори като възраст на собственика на МПС, обем и мощност на двигателя, година на производство на колата, наличие на ПТП с автомобила през последните 3 години и други. И всички знаем зависимостите - колкото по-мощен е двигателят на един автомобил, толкова по-висока е цената на полицата; колкото повече ПТП-а има собственикът, толкова по-скъпа е полицата; колкото по-възрастен е собственикът на превозното средство, толкова по-малко излиза застраховката.

Цена спрямо зона на регистрация на МПС

Застрахователите разделят областите у нас на зони, както следва:

  • Зона 1 - София-град;
  • Зона 2 - Варна и Пловдив;
  • Зона 3 - Добрич, Благоевград, Перник, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца и Силистра;
  • Зона 4 - Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Ямбол, София-област;
  • Зона 5 - Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Сливен, Търговище, Шумен, Русе.

Според изчисленията на 24ins.bg областите у нас, в които през месец март цената на гражданската отговорност е била най-ниска, са тези от Зона 4. Полицата е струвала средно 302,13 лева за регистриран там автомобил. За сравнение - за същия месец цената на полицата в Зона 1, където е само София-град, е била 342,41 лева, което е с около 12,5% повече спрямо цената в Зона 4.

Снимка 479149

Източник: 24ins.bg

Прави впечатление обаче, че не в столицата (Зона 1) цената на застраховката е най-голяма през март, а в Зона 3, където влизат областите Добрич, Благоевград, Перник, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца и Силистра. Гражданите, регистрирали автомобилите си там, са плащали през третия месец средно 345,26 лева. Зона 1 е на втората позиция по най-скъпи полици.

След Зона 4 по зададен критерии за най-евтина "Гражданска отговорност" е Зона 5, където през март тя е струвала средно 310,79 лева.

В Зона 2 собствениците на автомобили са платили средно 328,32 лева за задължителната полица.

Снимка 479151

Източник: 24ins.bg

Според данните на платформата най-евтината гражданска отговорност може да излезе около 208 лева. Става въпрос за полица, подписана от собственик над 45 години, който е регистрирал автомобила си в Зона 4 или 5. Условие тук е и обемът на двигателя на МСП-то да бъде до 1 300 кубични сантиметра.

На другия полюс - най-скъпата полица би излязла около 920 лева. Става въпрос за собственик до 25 години, който иска да регистрира автомобил с мощност на двигателя над 2 500 кубични сантиметра в София.

Снимка 479152

Източник: 24ins.bg