Ръстът в търсенето на петрол ще зависи от използването на реактивни горива. Възстановяването на търсенето им обаче е малко вероятно поне до третото тримесечие на годината, казва Майк Мюлер, директор на търговските операции в Азия на най-големия независим търговец на петрол в света Vitol. Тези прогнози предполагат, че връщането на нормалното пътуване няма да дойде толкова скоро, колкото всички се надяват.

Реактивното гориво е продуктът, който е най-силно засегнат от пандемията на коронавируса в Азия. Търсенето на други петролни продукти в региона като дизел и бензин също беше засегнато, но се възстанови.

И спopeд Международната агенция по енергетика (МАЕ) 80% от cпaдa в paзxoдa нa гopивo пpeз 2021 г. щe ce дължи имeннo нa cлaбoтo пoтpeблeниe нa peaĸтивнo гopивo. А новините зa нoв щaм нa Соvіd -19 зacягат пepcпeĸтивaтa зa възcтaнoвявaнe нa тъpceнeтo и в Eвpoпa.

Глобалното потребление на петрол през миналата година падна с 9 милиона барела на ден, но трябва да възвърне до над 6 милиона през 2021 г. според Мюлер.

Потреблението на реактивно гориво обаче няма да се възстанови без постигане на по-голям имунитет сред населението след ваксинациите срещу Covid-19, каза Мюлер.

"Докато не въведем неизбежното, а именно вероятен ваксинационен пропуск - това търсене може да не се възстанови ", каза той.

Несигурността относно възстановяването на азиатското потребление накара рафинерите в региона да се откажат от дългосрочните договори за доставка в очакване на по-високи цени.