Когато говорим за лични финанси, това често е бездънна яма, която зависи от редица условности. Има какви ли не стратегии, експертни съвети и философии, свързани с това как най-правилно да разпределяме парите си така, че те да ни стигат. Истината е, че както финансовите възможности, така и потребностите са различни при различните хора. Особено в днешните, да ги наречем, предизвикателни времена, в които живеем. И все пак, съществуват някои финансови правила, които определено могат да улеснят благосъстоянието на много хора. Ето и някои от тях, изготвени от финансовите експерти на MoneyDoctors.

ТОП 5 на финансовите правила, по които можем да живеем:

                      1. Имате нужда от бюджет

Наистина трябва да започвате всяка година с бюджетен план. За да знаете колко ви струва да управлявате живота и семейството си за един месец. Всеки месец. Всеки излишък е добре да отива към спестовна сметка, която да е в помощ на вашите бъдещи цели и дългосрочни планове. Ако парите ви не стигат за спестяване, то тогава имате три възможности за избор - да намалите разходите, да спечелете повече пари или да си поставите приоритети. Доходът е вашият актив номер едно и трябва да го защитите. Използвайте електронен дневник на парите, за да следите ежедневните си разходи и преценете от какво бихте могли да спестявате.

                     2.Избягвайте да харчите пари импулсивно

Колко често сте го правили? Вървите с празната количка за пазаруване и се лутате безцелно, вместо да се придържате към предварително написан списък за пазар. Естествено, че ще се изкушите. Ако имате списък, може да се лишите от продукти, от които нямате нужда и да спестите похарчените за тях пари.

10 основни финансови правила за всеки ден

10 основни финансови правила за всеки ден

Колко трябва да струва къщата ви? А колата ? И колко всъщност трябва да спестите за бъдещето си

                    3.Финансовият ви живот почива на разликата между вашите приходи и разходи

Доходът е вашият актив номер едно и той трябва да покрива всичко както сега, така и за в бъдеще. Много е важно да знаете каква е разликата между вашите разходи и това, което печелите. Именно с излишъкът можете да планирате. Защото няма нищо по-лошо за финансовото състояние на човек, който харчи повече отколкото печели. Планирайте колко от месечните си приходи може да отделяте за колата, за ваканции, за образованието на децата и за всичко, което е важно за вас. И спестявате - това е задължително.

                   4. Всеки лев трябва да има цел

Ако нямате цел за парите си, то тогава вероятно просто ще ги харчите месец след месец и често няма да ви стигат. Освен ако не сте от късметлиите, които печелят толкова много, че независимо как, кога и за какво харчат, винаги разполагат с излишни пари. За останалите хора е важно да имат списък с приоритети. С него ще се уверите, че парите ви отиват на правилното място.

                  5. Не залагайте пари и не играйте на борсата, ако не сте сигурни, че няма да е проблем ако ги загубите

Дори да сте от т-нар. рискови играчи, да разбирате много от финансовите пазари и да обичате да залагате пари, добре е винаги да проучвате добре шансовете си за успех. Уорън Бъфет беше казал, че "фондовата борса е механизъм за прехвърляне на богатството от нетърпеливия към добре подготвения". В момента това важи много за пазара на криптовалути. Съветите на повечето финансови експерти са да инвестирате от парите си в биткойни или в други криптовалути наистина само ако можете да си позволите да загубите и това да не се превърне в драма за вас.