Има важни основни правила, които предоставят страхотни примерни схеми за решения, има много съвети, които могат да ви помогнат да подредите по-успешно личните си финанси. Всеки има своя собствена житейска философия, но тези правила осигуряват добра отправна точка, как да се оправяте по-добре с парите.

Експертите единодушно препоръчват няколко най-важни финансови правила. Съобразявайте се с тях и се помъчете да разберете как най-добре те могат да бъдат адаптирани към вашите условия и нужди.

Снимка 249103

Източник: iStock

Личен бюджет

Правилото 50/30/20

Това е популярно правило за бюджетиране: 50% за най-необходимото - храна, жилище, облекло, плащане на сметки и т.н. 20% - за финансови цели, изплащане на дългове или спестявания. И накрая, 30% - за текущи желания, например вечеря в ресторанти или развлечения.

Има и други вариации на това правило, като 80-20: Вие харчите 20% за финансови цели и 80% за всичко останало. Помага за балансиране на задълженията, целите и мотивацията.

Кога това не работи? Когато ви е трудно да отделите нуждите от желанията. Ако живеете в град, където всичко е евтино, тогава 50% за жилища и комунални услуги е твърде много. Или обратното, ако печелите малко пари в голям град, може да не сте в състояние да си позволите лукса да харчите само половината от доходите си за най-важното.

Снимка 498690

Източник: iStock

Закупуване на кола

Правило 20/4/10

Когато купувате автомобил на кредит, трябва да направите първоначална вноска от поне 20%, да погасите заема за не по-дълго от 4 години и да похарчите не повече от 10% от общия си доход за транспортни разходи. Това правило ви помага да избегнете закупуването на кола, която наистина не можете да си позволите. Между другото, разходите включват не само плащания по заеми, но и за гориво, консумативи и застраховки.

Кога това не работи? В някои ситуации тези числа може да са нереалистични. Например имате нископлатена работа и е дълго и неудобно да стигнете до нея - тогава транспортните ви разходи може да са по-високи от 10%. Или ако имате излишни свободни пари, тогава може да е по-изгодно да заплатите цялата кола наведнъж.

Правило 10 години

Засяга избора между нов и употребяван автомобил. Ако искате да извлечете максимума от колата си, трябва или да си купите употребявана, или да купите нова и да я използвате 10 години. Това минимизира разходите ви за амортизация, които вече са приспаднати от стойността на употребявания автомобил.

Кога това не работи? Някои хора предпочитат да използват колата, докато е в движение, независимо дали е нова или употребявана. Освен това някои автомобили могат да издържат повече от десет години, докато други стават главоболия още след пет-шест. Винаги мислете за разходите по поддръжката.

Снимка 315655

Източник: iStock

Купуване на дом

Правило 20%

Когато купувате жилище на кредит, трябва да направите първоначална вноска от поне 20%. Това избягва закупуването на къща или апартамент, които не можете да си позволите, намалява месечните плащания и увеличава шансовете за получаване на изгоден заем.

Кога това не работи? Това е доста традиционен съвет, но някои хора смятат, че това е твърде голяма сума, която трябва да се замрази. Други смятат, че докато домът е дълготраен актив, не бива да се разделяте и от по-ликвидните си спестявания.

Правило 10 години

Не купувайте жилище, което струва повече от десетгодишния ви доход. Според някои версии - не повече от 5, но това правило отново ви посочва ясно какъв дом можете да си позволите.

Кога това не работи? Може да имате нестабилни доходи. Това правило също не отчита колко пари сте спестили в случай на проблеми. В някои случаи трябва да се фокусирате не върху доходите, а върху размера на спестяванията си.

Снимка 431160

Източник: iStock

Пенсиите

Правило 10%

Това е може би най-традиционното правило: пестете 10% от текущите си доходи за бъдещото си пенсиониране.

Кога то не работи? Правилото е просто, но не отчита отколко средства наистина имате нужда при пенсиониране и колко вече сте спестили. Ако нямате спестявания или искате да се пенсионирате по-рано, може да се наложи да спестите значително повече.

Правило 20 години

И още едно правило за пенсиониране: спестяванията ви трябва да са 20 ваши годишни доходи.

Кога това не работи? Разходите при пенсиониране може да се различават от настоящите, в зависимост от начина на живот, който предпочитате.

Снимка 414138

Източник: БГНЕС

Студентски заеми

Правило за първа година

Не е нужно да теглите образователен заем за повечепари, отколкото очаквате да спечелите през първата година на работа. Това ви позволява да сте сигурни, че ще изплатите заема.

Кога не работи? Таксите за висше образование се покачват, а нарастващата безработица усложняват ситуацията.

Снимка 449258

Източник: Shutterstock

Спестявания и инвестиции

Правило от 6 месеца

Трябва да имате спестени пари за поне 6 месеца в случай на извънредна ситуация. Това ще ви помогне да не вземате отчаяни решения в такава ситуация, която да ви върне назад.

Кога това не работи? Има много различни мнения за това какъв трябва да бъде резервният фонд. Някои вярват, че за 3-6 месеца, други - че има моменти, когато такива спестявания изобщо не са необходими. Също така се смята, че ако държите толкова много пари на депозит, пропускате възможностите за печелене. Обмислете общия си доход, потенциалните рискове, месечните разходи и колко можете да ги намалите.

Правило за възрастта

Обикновено облигациите се считат за консервативна инвестиция, докато акциите се считат за по-рискови. Експертите вярват, че колкото по-възрастни сте, толкова по-малко трябва да инвестирате в акции. Основното правило е да извадите възрастта си от 120, за да определите точния процент на запасите във вашето портфолио.

Кога това не работи? Това правило не отчита ситуацията с изключително ниски лихвени проценти, както и случаите, когато искате да се пенсионирате по-рано или по-късно.