Софтуерният магнат Джон Макафи беше арестуван в Испания по обвинения в укриване на данъци, предаде CNN. Според Регионалния съд на Западния район на Тенеси, той не е попълнил данъчна декларация, въпреки огромните си приходи между 2014 и 2018 г.

Постъпленията на предприемача през този период са били основно от криптовалути, консултантски услуги, хонорари за презентации и от продажбата на правата върху историята на живота му, изтъкват от съда.

Начинът, по който той е укривал доходите си, според обвинението, е бил чрез изплащането им в криптовалути или по сметки на други лица. По същия начин той е укривал и имуществото си, включително една яхта. От съда не посочват колко според тях трябва да дължи предприемачът.

Арестът на китайския бизнесмен изтри $5 милиарда от трите му компании

Арестът на китайския бизнесмен изтри $5 милиарда от трите му компании

Самият той загуби $1,5 милиарда

Ако обвиненията срещу него бъдат доказани, той може да бъде осъден на до пет години в затвор за всяко от обвиненията в укриване на данъци и до една година за всеки случай на умишлено неподаване на данъчна декларация. Собствеността му може да бъде реституирана, да бъде глобен 350 хил. долара и да получи условна присъда.

Макафи беше обвинен и от Комисията за ценните книжа и фондовите борси, че е направил милиони долари чрез препоръчването на първичните предлагания на койни някои криптовалути в Twitter, без да оповести, че са му платили, за да ги рекламира.

Карлос Гон бе арестуван отново

Карлос Гон бе арестуван отново

По нови обвинения

В други случаи "той неправилно е твърдял, че е инвеститор и/или технически сътрудник, когато е препоръчвал първичните предлагания на койни на някои криптовалути". Според комисията, по този начин той е заблуждавал потенциалните вложители, че самият той е инвестирал в съответните компании.

По това обвинение изтъкват, че в резултат на действията си Макафи е спечелил 23 млн. долара.