2020-а беше безпрецедентна за глобалната икономика в резултат на пандемията от коронавирус, обхванала света. Кризата не подмина и пазара на петрол и горива, който беше сред първите и най-тежко засегнатите сектори.

Заради рекорден срив на търсенето и недостиг на складове за съхранение на вече добитият петрол, на американския пазар суровината за първи път в историята падна под 0 долара за барел в края на април. В резултат горивата поевтиняха значително в следващите месеци. В България най-ниските цени дойдоха малко преди началото на лятото през май.

С началото на 2021 година пазарът постепенно се възстановява, а това вече може да бъде усетено и от крайните потребители. У нас цените на бензина и дизела към края на февруари вече доближават границата от 2 лева и са на най-високото си ниво от края на март миналата година.

Проучване на Money.bg на данни от специализирания сайт Fuelo.net показва, че към 24 февруари средната цена на бензин А95 у нас е 1,96 лв./л. при такава от 1,89 лв./л. през първата седмица на месеца. Дизелът се търгува за средно 1,95 лв./л., а пропан-бутанът вече минала 1 лв./л.

За последно цените на горивата бяха толкова високи през последната седмица на март 2020 година. За периода 23 - 29 март средната стойност на А95 беше отново 1,96 лв./л., а на дизела - 1,98 лв./л. Пропан-бутанът се продаваше за средно 0,89 лв./л.

Бензинът и дизелът у нас поевтиняха значително през последните месеци

Горивото може да остане евтино още дълго време. С колко паднаха цените у нас досега?

Бензинът и дизелът излизат с над 40 стотинки по-евтино в момента в сравнение с 2019-а

През първите две седмици на същия месец на миналата година преди въвеждането на извънредното положение в страната средната цена на бензина А95 е беше над 2 лв./л. Тя варираше между 2,22 и 2,15 лв./л. При дизела средната стойност беше между 2,27 и 2,19 лв./л., а пропан-бутанът - между 0,97 - 0,96 лв./л.

Към края на миналата година трите вида горива се продаваха за средно 1,82 лв./л., отново 1,82 лв./л. и 0,88 лв./л. Това означава, че през първите два месеца на годината бензинът А95 е поскъпнал с 0,14 лв./л., а дизелът - с 0,13 лв./л.

Поскъпването на горивата у нас идва на фона на значителен ръст в цените на петрола на международните пазари през последните няколко седмици. Във вторник те достигнаха най-високата си стойност от 13 месеца насам, като американския суров петрол добави 0,74 долара до 62,44 долара за барел, а европейския