Половината от работещите американци са получавали до 2,8 хил. долара месечно през 2019 г., сочи ново проучване на социалното министерство на страната. Така медианната заплата в най-силната икономика на света е възлизала на 34,2 хил. долара годишно, което означава, че 50% от жителите на държавата са правили под тази сума през миналата година.

През същата година линията на бедността в страната за петчленно семейство е била 30,680 хил. долара. Казано иначе, немалка част от американците, декларирали доходи, живеят под или на нея. Неслучайно десетки милиони хора в страната са разглеждани като работещи бедни.

Над 9000 лева месечен доход? Ето колко българи имат такъв

Над 9000 лева месечен доход? Ето колко българи имат такъв

Расте броят на хората както с ниски, така и с високи доходи

"Излишно е да се каже, че не е особено лесно да се оцелее в САЩ днес със само 2,8 хил. долара месечно и това може да обясни защо през последните години толкова много хора изпаднаха от средната класа", посочва Майкъл Снайдер от блога The Economic Collapse.

Но немалък брой от жителите на страната имат доход, който е още по-нисък даже и от това. Всъщност една трета от американците - или 32,2%, са декларирали годишен доход от под 20 хил. долара. Две трети от деклариралите постъпленията си са посочили, че през 2019 г. общото им възнаграждение е било под 50 хил. долара.

Техният брой вероятно се е понижил с ускорен темп от началото на годината, след като общият брой на хората, които са подали молби за обезщетение за безработица, достигна 63 млн. американци. Това означава, че когато данните за настоящата година бъдат публикувани след средата на 2021 г., те ще са още по-мрачни.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

"Разходите за живот нарастват значително по-бързо от възнаграждението ни и в резултат на това много американци работят колкото се може повече, само за да оцелеят финансово от месец до месец", пише Снайдер.

Разбивката на разходите на едно домакинство показва, че разходите за жилище или квартира са около хиляда долара месечно, макар че в метрополисите е трудно да се намери имот за тази сума. Общият среден размер на комуналните услуги месечно е около 250 долара, а още около 300 долара е лизингът на автомобил, но в тази сума не се включва неговата застраховка. "Накрая идва здравната застраховка", посочва Снайдер. "Ако сте млад и не сте семеен, може и да намерите такава за няколкостотин долара. Но голяма част от американците заплащат значително по-големи суми."

Едва след като тези разходи са покрити идва сумата за храната, възлизаща също на поне няколкостотин долара месечно. "В този момент, почти всички пари са похарчени, а име още много други разходи. Разбира се, вие никога не получавате тези 2,8 хил. долара от заплатата си чисти, тъй като от тази сума се изплащат различни данъци и осигуровки."

Питър Шиф: Необслужваните ипотеките подобриха историческия си рекорд от преди три месеца

Питър Шиф: Необслужваните ипотеките подобриха историческия си рекорд от преди три месеца

Дори и те да не се превърнат във фалити, проблемните заеми ще забавят допълнително икономическото възстановяване