През април тази година необслужваните ипотеки в САЩ достигнаха най-големия си брой в историята, надхвърляйки темпа даже и от 2008 г., когато се спука именно имотния балон. Данните показват, че за последните няколко месеца делът на необслужваните заеми е продължил да се влошава, посочи финансистът Питър Шиф.

В рамките на цялото второ тримесечие, което приключи в края на юни, те са нараснали с 4 процентни пункта и към края на юни вече достигат 8,22% от всички ипотеки, сочат данните на "Националното проучване на необслужваните кредити", провеждано от Mortgage Bankers Association. Това е най-скоростният темп на растеж в цялата история на изследването.

Делът на просрочените с до 30 дни задължения се понижава с 0,33 процентни пункта до 2,34%, но това е единствената положителна новината. При това, тя е "компенсирана" от негативните такива, които са, че просрочените с до 60 и до 90 дни задължения се покачват съответно с 1,38 и 2,79 процентни пункта, до 2,15% и 3,72%. Това е темп на растеж, невиждан от Голямата рецесия насам, а делът на сериозно проблемните заеми - т.е. тези, които не са обслужвани от над 90 дни - достигна 4,62%.

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Според експерта се намираме в по-дълбока криза от тази през 2008 г.

При обезпечените от държавната Федерална администрация за жилищата, необслужваните заеми са се изстреляли до почти 16%, което е най-високата им стойност в историята на проучването. Фалитите по конвенционалните заеми растат с 3,52 процентни пункта до 6,68%, което пък е най-високият им дял от 2012 г.

"Същевременно изкуствено понижения основен лихвен процент от Федералния резерв доведе до историческо дъно и на лихвите по ипотеките", коментира Шиф. "Това създаде "изобилие" в други сегменти на имотния пазар."

Според финансиста не е ясно какво ще се случи с тези необслужвани ипотеки, когато мораториумът върху тях изтече. "Ако голям брой от тези кредити все пак фалират, това ще създаде тежки последици за цялата икономика и разбира се за останалите сегменти на имотния пазар, банките и финансовия сектор като цяло", коментира експерта. "Видяхме как изглежда стапянето на имотния сектор през 2008 г."

Питър Шиф: Митът за V-образното възстановяване е оборен

Питър Шиф: Митът за V-образното възстановяване е оборен

Според него икономиката е много по-слаба, отколкото хората мислят, а действията на Фед водят по пътя към срива

Но дори и това да не се случи, високият дял на необслужваните заеми ще доведе до забавяне на икономиката и така ще създаде допълнителен натиск върху очакваното скоростно възстановяване. Същевременно бизнесите продължават да затварят врати, а фалитите в страната достигнаха десетгодишен връх, а броят на зомби компаниите расте. "И на хоризонта има цунами от още фалити", казва Шиф.