В Германия човек може да има доход под 17 000 евро, но също така може да разполага с такъв от близо 30 000 евро. И това до голяма степен зависи в коя част на държавата живее. Точно толкова е разликата между регионите, в които средният разполагаем доход на член от домакинството е най-висок и най-нисък.

Според изследване на Hans Böckler Foundation, базирано на данни от 2016 година, в първата графа влиза Мюнхен, където на човек се пада среден годишен разполагаем доход от 29 685 евро. Около 25 000 евро е и този на хората в Щутгард и Дюселдорф. В горната граница с над 21 600 евро на човек са още Хамбург, Нюрнберг, Франкфурт и Кьолн.

Германия има 19 региона, които са сериозно икономически застрашени

Германия има 19 региона, които са сериозно икономически застрашени

Най-силната икономика на Европа има и своите слаби места

От друга страна с най-малък разполагаем доход на човек е западногерманският град Дуисбург, който се намира в област Рур. Там на един човек се пада среден доход от 16 881 евро. На дъното са още Лайпциг и Дрезден със съответно 17 770 евро и 18 922 евро.

В долната граница е и столицата Берлин със среден доход на човек от 19 719 евро. Пред него са Есен, Хановер и Бремен.

Infographic: Germany's best & worst cities for household income | Statista You will find more infographics at Statista

Що се отнася до богатството на отделните провинции в Германия, там също има значителни разлики. Публикувана преди месеци статистика показа, че общо всички държавни финансови активи, в това число пари в брой, депозити, акции, заеми и други, възлизат на 963,8 милиарда евро към края на 2018 година.

Погледнато в по-малък мащаб може да се каже, че най-бързо забогатяващите провинции са Бавария (+41%), Бремен (+12%), Саксония (+11.7%) и Мекленбург-Предна Померания (+11.4%). На другия полюс са Долна Саксония (-9.1%), Саксония-Анхалт (-4.4%) и Рейнланд-Пфалц (-3.1%).

Колко богата е Германия?

Колко богата е Германия?

Финансовите активи на германската държава отбелязват рекордна стойност през 2018-а