Преди новата година да напредне и да настъпи хаос в начина, по който харчите финансовите си средства, може да опитате следните съвети, които ще ви помогнат да спестите, пише Reader`s Digest.

Записвайте си

Въпреки че в началото имате ясна идея как ще разпределите първата заплата за годината, в хода на нещата ще настъпят непредвидени разходи, обяснява Пати Кейти, финансов съветник в Smart Retirement Plan. Тя съветва да си направите списък с наличните финанси и да определите приоритетни разходи, за които първо ще похарчите средства. Освен това би било добре да извадите информация от банковите си сметки - колко пари имате и за какво най-много сте харчили. Така ще имате яснота с какво разполагате.

Следете разходите си

По думите на Кейти е добре да опишете за какво сте харчили пари за определено време - седмица или две. Така ще видите кога е било наложително да купите нещо и кога е било просто прищявка. Например, карта за фитнес, която не използвате. По този начин ще свикнете да не бързате с покупки, за които не сте сигурни, че ви трябват.

Започнете с нещо малко

Кейти съветва да не се престаравате. Не е нужно, според нея, да се ограничавате. Ако всеки ден си взимате кафе от специализираните магазини, не означа, че трябва да спрете. Просто един ден в седмицата прескочете.

Допълнителни доходи

Всеки има дрехи, аксесоари или бижута, които не използва. Ако ги продадете, не само, че ще освободите място, но и ще получите допълнителни средства.

Не купувайте веднага

Често се случва на път за работа или просто разходка да забележите артикул, от който не сте имали нужда, но просто много ви е харесал и сте готови да го купите веднага. Експертите съветват де не действате инстинктивно, а да изчакате да мине ден или два. Така еуфорията от това, което сте видели ще премине и ще можете по-обективно да решите дали определената стока ви трябва.

Поставете себе си на първо място

Дори сега всичко да е наред и да нямате странични разходи, е добре да се подсигурите за в бъдеще, обяснява Дейвид Бак, автор на "The Automatic Millionaire". Според него е добре да отделяте отсега за спешни разходи, пенсиониране, ипотека и други евентуални ситуации, които могат да възникнат.

Планове за бъдещето

По думите на Бак, няма по-добро време да планирате бъдещето си от настоящия момент. Можете да се консултирате с финансов анализатор, за да обсъдите пенсионното ви състояние след време. Така ще можете да изчислите ориентировъчно каква сума ще имате, когато настъпи момента за пенсионирането.