Около 40 процента от руснаците ( по-точно 39%) са съгласни да получават заплати по "сивата" схема. Това показва проучване на изследователския център на портала SuperJob.ru, цитирано от finmarket.ru.

Според резултатите от проучването, публикувано на портала, мъжете се съгласяват на заплата в плик един път и половина по-често от жените - съответно 49% и 29% от анкетираните.

Колко е средната работна заплата в Русия

Колко е средната работна заплата в Русия

Повишението спрямо миналата година е с 11,6%

Според възрастовите категории анкетираните на възраст 35-44 години (41 на сто) са показали най-голяма готовност за "сивата" схема, показва проучването.

На свой ред 37% от руснаците не са съгласни да получават заплата в плик, сред жените този дял е 43%, а сред мъжете - 31%, отбелязват от SuperJob.ru.

В хода на проучването се оказа, че почти всеки четвърти руснак (24%) се затруднява да реши какъв би бил отговорът му на предложение за работа по "сивата" схема. Сред анкетираните жени този дял е 28%.

Колко е средната пенсия в Русия

Колко е средната пенсия в Русия

Размерът й намалява спрямо средната заплата, въпреки индексациите

Изследването е проведено на 1-10 ноември 2022 г. сред 1600 респонденти на възраст 18 и повече години, представляващи икономически активното население на Русия, в 371 населени места на Руската федерация, във всички федерални окръзи.