74% от средните и големите компании във Великобритания плащат по-високи заплати на мъжете, отколкото на жените. Само 15% от предприятията с повече от 250 служители плащат повече на жените. А едва при 11% от компаниите няма разлика в сумите, плащани на двата пола, показват официалните данни на британското правителство.

Разликата в заплащането на жените и мъжете отразява различните средни почасови заплати, получени от представителите на двата пола.

За разлика от неравенството в заплащането - което сравнява заплатите на мъжете и жените, изпълняващи една и съща работа - разликата в заплащането на мъжете и жените в дадена компания не е незаконна, но би могла да е признак за дискриминация.

Защо жените все още печелят по-малко от мъжете?

Защо жените все още печелят по-малко от мъжете?

Една по-различна гледна точка

Средната разлика в заплащането на жените и мъжете във всички средни и големи предприятия е 8.2%, измерена чрез средната заплата. Тоест мъжете обикновено печелят над 8% повече на час от жените.

Сред компаниите с най-големи разлики в заплащането на жените и мъжете са авиокомпании като Tui и Easyjet и банки, включително Virgin Money, Clydesdale и TSB.

При компании като EasyJet разликата от 45.5% се дължи на факта, че повечето от пилотите са мъже, докато по-нископлатеният кабинен екипаж се състои главно от жени. Същото се наблюдава и при Tui Airways - където мъжете печелят с 47% повече от жените.

ЕК: България е с най-голямо неравенство в заплащането

ЕК: България е с най-голямо неравенство в заплащането

Заплатите миналата година са нараснали повече от производителността

Много банки изглежда имат полови пристрастия при определянето на заплатите. Ставката на заплатите на Bank of England за мъжете е с 24% по-висока, отколкото за жените.

По закон всички фирми на Острова с повече от 250 служители са длъжни да декларират пред властите разликите в заплащането на мъжкия и женския си персонал до началото на април. Досега това изискване са изпълнили 1047 фирми, а още 8000 предстои да го направят.

Каролин Феърбеърн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия отрече варианта компаниите умишлено да се бавят с отчитането на данните.

В Исландия вече е незаконно мъжете да печелят повече от жените

Първата държава, където вече е незаконно мъжете да печелят повече от жените

Скандинавската страна смята да премахне разликите в заплащането между двата пола до 2022 г.

"Не виждам нежелание. Тези данни са наистина трудни за събиране, често се намират в различни системи. Фирмите работят много усилено, за да спазят крайния срок. Мнозинството от тях ще докладват навреме", посочва Феърбеърн.

Основната задача на това отчитане е да се променят "обществените норми", за да се помогне на жените да прогресират в работата.

"Става въпрос за справедливост, но също така и за производителността в нашата икономика. Мисля, че фирмите го възприемат", твърди Феърбеърн.

На жените им трябват още 50 години, за да настигнат мъжете по заплащане

На жените им трябват още 50 години, за да настигнат мъжете по заплащане

Това показва изследване

От друга страна малка част от компаниите плащат на женския си персонал повече отколкото на колегите им от мъжки пол. Сред тях са местната организация Three Rivers Council, където почасовата ставка за жените е с 42% по-висока от тази за мъжете, Europcar, големият производител на напитки Diageo, компанията за събиране на отпадъци Biffa и доставчикът на енергия SSE.

Diageo плаща с 9.8% на жените в английския си бизнес, тъй като повечето от продажбите и производствените й дейности се изпълняват от мъже, докато повечето от жените са назначени на по-високоплатени офис позиции.