Мислите ли за закупуване на акции в началото на новата година? Може да искате да натиснете бутона за пауза. Не, не ви препоръчваме да избягвате фондовия пазар напълно. Това може да се окаже грешка в дългосрочен план. Въпреки това Уорън Бъфет има някои мъдри думи, които всеки инвеститор трябва да вземе предвид. Послушайте съвета на Бъфет: Не купувайте никакви акции през 2024 г., освен ако не преминат този ясен тест.

Тестът на Бъфет

В годишното писмо на Бъфет до акционерите на Berkshire Hathaway, публикувано през 2014 г., той обяснява тест, който той и дългогодишният му бизнес партньор Чарли Мънгер са прилагали, преди да купят акции. Мънгер почина през ноември 2023 г., но е сигурно, че Бъфет ще продължи да използва същия процес и през 2024 г.

Има две стъпки към теста на Бъфет:

Определете дали можете "разумно да оцените диапазона на печалбите за пет или повече години."

Ако отговорът на първата стъпка е да, купувайте акцията само ако цената й е разумна в сравнение с долния край на диапазона на очакваните печалби.

Може би се чудите дали Бъфет понякога нарушава правилата. Например, щеше ли да купи акция, ако тя премина теста, но цялостната икономическа картина изглеждаше несигурна? Щеше ли да купи акциите, ако Уолстрийт ги мразеше? Отговорът е категорично "да". Той писа на акционерите на Berkshire преди почти десетилетие:

През 54-те години, през които ние [той и Мънгър] работихме заедно, никога не сме се отказвали от атрактивна покупка поради макро или политическа среда, или възгледите на други хора. Всъщност тези теми никога не се появяват, когато вземаме решения.

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи

Въпреки че тестът на Бъфет за закупуване на акции е лесен, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Най-трудната част е оценката на приходите на една компания за следващите пет или повече години.

Бъфет с готовност призна, че той и Мънгер често не са били в състояние да оценят бъдещите печалби с каквато и да е степен на увереност, като каза, че това е "обикновено така". Когато това се случи, той заяви кратко: "Ние просто преминаваме към други перспективи."

Той също така отбеляза, че той и Мънгър понякога са правили грешки при купуването на акции. Оставането в техния "кръг на компетентност" помогна да се сведат до минимум подобни грешки, но не ги елиминира напълно. Това е важен момент. Инвеститорите ще бъдат по-добре подготвени да оценят бъдещите печалби за акциите в отраслите, с които са запознати.

Две акции, които преминават теста на Бъфет през 2024 г

Бъфет не е купувал много акции през последните тримесечия - доказателство, че той не намира много, които да издържат теста му. Има обаче някои акции, които преминават теста на Бъфет през 2024 г.

D.R. Horton (NYSE: DHI) е една от тях, според експертите на изданието The Motley Fool. Бъфет инициира дял в жилищния строител през 2023 г. Въпреки че акциите на компанията скочиха със 70% миналата година, D.R. Horton се търгува при едва 11,4 пъти очакваната печалба. Това прави акциите атрактивно оценени, дори ако компанията почти не увеличи приходите си през следващите пет години.

Но D.R. Horton трябва да може да осигури солиден ръст на приходите. САЩ все още страдат от остър недостиг на жилища. Тъй като Фед намеква, че лихвените проценти трябва да паднат донякъде през 2024 г., компанията трябва да може да строи и продава все повече домове за години напред.

Сега за акции, които Бъфет не притежава: Meta Platforms (NASDAQ: META). Справедливо е да се каже, че Meta не попада в кръга на компетентност на легендарния инвеститор, така че той вероятно няма да се чувства комфортно да оценява бъдещите му приходи. Въпреки това Уолстрийт изглежда вярва, че компанията може да премине теста на Бъфет. Съотношението цена-печалба-растеж (PEG) на Meta въз основа на петгодишните прогнози на анализаторите за растеж на печалбите е при ниското 0,79. Всяко PEG съотношение под 1,0 се счита за привлекателна оценка.

Meta е увеличила приходите си средно с близо 8,5% годишно през последните пет години. Финансовите му резултати обаче се подобриха. Ако приемем, че компанията ще увеличи леко ръста на миналите си печалби, акциите изглеждат разумно оценени.

Наистина простата алтернатива на Бъфет

Всеки инвеститор трябва сам да следва двуетапния процес на Бъфет, преди да закупи акции през 2024 г. Но не се притеснявайте, ако не ви е удобно да оценявате печалбите. Бъфет има наистина проста алтернатива, която изобщо не включва неговия тест.

Той твърди в писмото си до акционерите на Berkshire през 2014 г., че повечето инвеститори биха били по-добре да вложат парите си в евтини индексни фондове базирани на широкия щатски индекс S&P 500, вместо да се опитват да избират отделни акции. Бъфет дори прогнозира, че всеки, който следва този съвет, "е почти сигурен, че ще получи задоволителни резултати" в дългосрочен план.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.