Вече четвърт век консултантската компания International Living издава своята класация за най-добрите дестинации за пенсиониране в света. За последните 14 години една държава постоянно присъства в топ 10 на списъка. И тази година тя се класира първа според годишния Global Retirement Index.

Страните в класацията се подреждат на база на различни фактори, включително достъпност до стоките и услугите, качество на здравеопазването, достъп до транспорт, цена на недвижими имоти и възможни бонуси за чуждестранни пенсионери.

Целта на списъка е да ориентира кои държави дават най-изгодни предложения за пенсионерите чужденци. Ето и кои влизат в топ 10 за 2017 година:

10. Малта - от International Living изчисляват, че в европейската страна двойка може да живее спокойно с по-малко от 2700 долара.

9. Португалия - интересът на пенсионери към държавата нараства заради ниските разходи за живот и достъпните цени на имотите.

8. Никарагуа - изчисленията сочат, че там двойка пенсионери може да живее нормално с 1500 долара на месец.

7. Испания - данните на компанията показват, че 2200 долара месечно са достатъчни за комфортен живот в европейската държава. Една от най-подходящите дестинации е Барселона.

6. Малайзия - предимство на Малайзия са ниските разходи на живот и високото качество на здравеопазването, както и изгодните туристически пакети за екзотични почивки.

5. Колумбия - тя е популярна дестинация за американските пенсионери, тъй като се намира близо до родината им и в същото време предлага качествено здравеопазване.

4. Коста Рика - централноамериканската страна предлага специална програма за чужденци, които трябва да имат доход от 1000 долара независимо дали става въпрос за пенсия за стаж или инвалидна такава.

3. Еквадор - в големите градове здравеопазването е на добро ниво при това на много ниска цена. Стойността на жилищата също е много изгодна.

2. Панама - страната предлага пенсионна програма, която освен, че улеснява достъпа до получаване на жилище и гарантира отстъпки от 10 до 50% за пътувания, здравеопазване, ресторанти и т.н.

1. Мексико - не е случайно, че 1 милион американци живеят там. Разходите за живот за двойка на месец са около 1200 долара.