Служителите във френския въздушен контрол стачкуват - и от това пострадаха 450 000 пътници, предава CNN. Около 1 000 полета са били отменени в Европа само във вторник заради протеста, като те са засегнали 150 000 пътници. Полетите на други 300 000 са били забавени.

Сред авиолиниите, отменили полети, са Air France-KLM, British Airways, Ryanair, EasyJet и Lufthansa. Общият дял на спрените полети във Франция е бил около 30%. Превозвачите въобще не са доволни. "Френските синдикати провалят плановете на пътниците и причиняват ненужни закъснения", заяви говорител на British Airways. Ryanair нарече стачката "неоправдана".

Служителите от въздушния контрол спряха работа като част от национална стачка, свикана от синдикатите, които представляват 5.4 милиона работници в публичния сектор във Франция. Причината е в плановете на новоизбрания президент Еманюел Макрон да реформира трудовите закони. В протеста се включиха учители, чиновници, доктори и други.

Макрон обеща да намали бюджетния дефицит на страната, като ореже огромния публичен сектор. Икономистите посочват, че реформите ще дадат тласък на икономиката, но синдикатите не са доволни.