След като САЩ и Китай изглежда се приближават към постигането на търговска сделка след задълбочаването на конфликта помежду си през миналата година, Щатите може би ще се засилят натиска си върху Европейския съюз (ЕС) в тази посока, очакват експерти.

Опасенията за влошаване на отношенията между Вашингтон и Брюксел се засилиха след като някои от важните за Америка съюзници не отговориха на очакванията за пълен отказ от продуктите на китайската Huawei.

"Би било грешка, ако администрацията на президента Доналд Тръмп реши да въведе допълнителни мита върху европейски продукти", смята американският посланик Антъни Гарнър, представлявал Щатите в ЕС между 2014 и 2017 година.

"Ако това е позицията, която Вашингтон е готов да приеме, тя е грешна. И основната причина за това е, че когато погледнете нашите общи проблеми - конкретно опасенията, свързани с Китай, вероятно позициите ни се доближават на 90%", посочва той в интервю пред CNBC.

Гарнър допълва, че съжалява за избора на САЩ при управлението на Доналд Тръмп да гледа на Европа като на враг. По неговите думи е необходимо двете страни да работят заедно в по-голяма степен, особено що се отнася до притесненията около търговските практики на Китай.

"Ние сме на едно мнение на 90%. Трябва да работим повече с ЕС в тази посока, а не да заплашваме Европа и да казваме, че сме готови да й наложим нови такси", смята дипломатът.