По-високи плащания за майчинство и безработица и по-ниски за болнични от 2018 г. Това предвижда проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), цитиран от bTV.

Ако депутатите одобрят проекта, през следващата година минималното обезщетение за безработица, което сега е 7.20 лв. на ден, ще стане 9 лв. Майчинството за втората година на детето пък ще бъде увеличено с 40 лв. и ще стане 380 лв. на месец.

Намалява обаче сумата, която ще се плаща от работодателя при първите три дни от болничния. Сега тя е 70% от дневното възнаграждение, а планът е да стане 50%.

Размерът на майчинството за първата година на детето ще продължи да зависи от дохода за 2 години назад.

Според плановете за догодина през юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8 на сто. Така минималната ще стане близо 208 лв. Таванът на пенсиите остава 910 лв. За работещите през 2018 се увеличава с 1% осигуровката за пенсия. Растат минималните суми, на които шефът може да ни осигурява, те са различни за различните длъжности. Минималните осигурителни прагове се вдигат служебно с 3,9%, тъй като и тази година бизнесът бойкотира преговорите със синдикатите.

Като се вземе предвид и ръста на минималната заплата догодина обаче, средното увеличение на праговете ще излиза с 6,8 на сто.