Бразилия се е обърнала към Европейската комисия с искане за компенсации от страната на Европейския съюз. Причината са въведените в началото на този месец мита върху вноса на стомана от основните страни производителки, се посочва в съобщение на бразилското правителство.

Правителство също така е уведомило Световната търговска организация (СТО) за това, че ще предприеме контрамерки за "ребалансиране" на търговията след действията на ЕС, се казва в съвместното заявление на министерствата на външните работи, икономиката и селското стопанство. 

Бразилската страна разчита на компенсации в размер на 180 милиона евро ($203,6 млн.), съобщава Reuters, позовавайки се на правителствен източник, запознат с въпроса.

Ако ЕС откаже компенсациите, то това може да открие за Бразилия възможност да повиши вносните тарифи за европейски стоки, вкл. сухо мляко, е посочил анонимният източник на агенцията.

На 1 февруари ЕС обяви ограничения за вноса на стомана в съюза в отговор на въведените мита от президента на САЩ Доналд Тръмп. Вносните тарифи въвеждането на лимити и квоти за основните страни износители на стомана, вкл. Китай, Индия, Русия, Бразилия и редица други държави.

"Бразилското правителство остава открито за диалог с Европейския съюз с цел да се търси най-добрия начин за решавана на тези проблеми", се казва в правителственото заявление. Кабинетът на Бразилия също така потвърждава готовността си да защитава интересите на бразилските производители и износители с "всички сили".