Брюксел ще предложи забрана политически партии, мозъчни тръстове и други групи в Европа да приемат финансиране от Русия, съобщава Европейската комисия. Това е част от следващия кръг от санкции на ЕС заради войната в Украйна. ЕК препоръчва на страните членки на ЕС да се съгласят със стъпките като част от 14-ия пакет от санкции, предава Bloomberg.

Обсъжданите мерки включват забрана на вноса на руски хелий, затягане на ограниченията за износ на манганова руда и други редкоземни компоненти и забрана на достъпа до пристанища за около 11 кораба, заподозрени в подпомагане на военните усилия на Русия. Предвижда се още да бъде спряно излъчването в Европа на още четири руски медии. Новите мерки трябва да бъдат одобрени единодушно от 27-те държави членки на ЕС, за да влязат в сила.

Стремежът да се намали руското политическо финансиране в ЕС идва на фона на нарастващите опасения относно дезинформацията, прокарвана от Кремъл във връзка с изборите за Европейски парламент в началото на юни. 

Руски имоти в България центрове на пропаганда. Отговорът на Брюксел

Руски имоти в България центрове на пропаганда. Отговорът на Брюксел

У нас е пълно с жилища, собственост на руски органи

Мерките на Брюксел срещу руското финансиране могат да ограничат някои крайнодесни партии в Европа, обвинявани, че получават руски пари. В допълнение към борбата на ЕС срещу руското политическо финансиране се очаква санкциите на блока да включват и забрана за използване на системата за финансови съобщения на Руската централна банка.

Припомняме, че Русия стартира системата за финансови съобщения, нейната собствена версия на SWIFT, в края на 2014-а година, след първоначалните санкции заради анексирането на Крим.