Евродепутатите изразяват и силна загриженост относно многобройните имоти на територията на България, които понастоящем са собственост на руски органи. Това коментираха за Money.bg представители на различни политически групи по време на последната сесия на Европейския парламент в Страсбург преди предстоящите избори.

Някои от въпросните имоти у нас са от стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск върху демократичните процеси в страната, коментират от Европарламента.

Руска хакерска група атакува Shell и и още (поне) десетки банки, институции и компании

Руска хакерска група атакува Shell и и още (поне) десетки банки, институции и компании

Киберпрестъпниците се наричат Clop и държат откраднати данни, изнудвайки за откуп

Отговорът на Брюксел

ЕП алармира за предполагаеми случаи на руска намеса от цяла Европа, включително България, Германия и Словакия, и призовава да бъдат взети мерки от местните правителства.

Снимка 602537

Източник: iStock

Евродепутатите заявяват, че макар Русия да остава основният източник на външна намеса и дезинформация в ЕС, други държави също произвеждат такива кампании. Те подчертават, че "отговорът на ЕС на тези заплахи може да бъде ефективен само ако се основава на хоризонтален, цялостен и дългосрочен политически подход, осъществен съвместно от ЕС и неговите държави членки."

Обмисля се включване в предстоящия 14-и пакет от санкции срещу Русия на подкрепяните от Кремъл медии, други излъчващи и медийни организации и лица, отговорни за пропагандни и дезинформационни кампании в ЕС.

Снимка 626718

Източник: Аспарух Йорданов

Руска намеса в българските избори?

Европейският парламент  изразява безпокойство относно достоверните доклади за увеличаване на опитите на Русия за намеса в предстоящите избори за българския национален парламент на 9 юни 2024 г. 

ЕП изразява и силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, както и относно руския контрол върху тази мрежа.

Швеция иска ЕС да санкционира сенчестия флот на Русия и да забрани вноса на втечнен природен газ

Швеция иска ЕС да санкционира сенчестия флот на Русия и да забрани вноса на втечнен природен газ

Стрната и балтийските държави настояват за забрана, но други държави-членки и енергийният регулатор на ЕС казват, че Европа е много по-зависима от LNG, за да си позволи