Следващият кръг от санкции на ЕС срещу Русия заради нахлуването в Украйна вероятно ще има мерки за справяне с т.нар. сенчест флот от танкери, подпомагащи Русия да пренася петрола си, както и забрана върху вноса в ЕС на руски LNG. Това заяви външният министър на Швеция.

"Приемането на 14-ия пакет от санкции е едно от най-важните неща", смята шведският външен министър Тобиас Билстрьом при пристигането си на среща на външните министри на ЕС в Люксембург, цитиран от Ройтерс.

"В пакета ще е включена забрана за внос на втечнен природен газ, както и мерки за ограничаване на руския сенчест флот", добави шведският министър.

ЕС едва започна дискусии по 14-ия пакет от санкции и не се очаква да приеме мярката скоро. Страните-членки на ЕС са разделени по отношение на забраната за внос на LNG. Швеция и балтийските страни настояват за забрана, но други държави-членки и енергийният регулатор на ЕС казват, че Европа е много по-зависима от LNG, за да си позволи незабавна забрана върху вноса на LNG от Русия.

Европейският съюз трябва да внимава по отношение на въпроса за откъс от руския втечнен природен газ, защото трябва да защитава сигурността на доставките на газ, заяви Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество между енергийните регулатори, ACER, в доклад миналата седмица.

ЕС се опитва да прекрати напълно зависимостта си от руските изкопаеми горива до 2027 г. и "намаляването на руския внос на втечнен природен газ трябва да се обмисли в отделни стъпки, като се започне със спотовия внос на руски втечнен природен газ", се казва в доклада на ACER.