Съветът на ЕС прие регламент за значително увеличаване на митата върху вноса в ЕС на определени продукти от Русия и Беларус. Това е следствие от предложението на Европейската комисия от 22 март 2024 г. Мерките имат за цел да попречат на вноса в ЕС на зърнени култури, сред които маслодайни семена и производни продукти, сушен грах и други продукти, без да се засяга износът за трети държави и да се запази продоволствената сигурност в световен мащаб.

Снимка 418853

Източник: iStock

Освен за Русия, увеличените мита се прилагат и за Беларус с оглед на тесните политически и икономически връзки на страната с Русия.

Брюксел одобри нови ограничения, свързани с вноса на петрол и газ

Брюксел одобри нови ограничения, свързани с вноса на петрол и газ

Вносителите, които пренебрегнат ограничението, ще бъдат изправени пред финансови санкции

Новите мита са предназначени да предотвратят дестабилизирането на европейския пазар и да защитят селскостопанския сектор, да противодействат на незаконния износ на украинско зърно, погрешно етикетирано като руско, и да намалят приходите, които биха могли да финансират войната на Русия срещу Украйна. Регламентът е в отговор на ролята на Русия като световен износител на зърно и използването от нейна страна на износа на храни като геополитически инструмент.

ЕС твърдо подкрепя Украйна и нейния народ и ще продължи решително да подкрепя икономиката на Украйна, както и нейното общество, въоръжени сили и бъдещото й възстановяване.

Приетият днес от Съвета регламент ще влезе в сила от 1 юли 2024-а година.

На фона на санкциите: Руските инвестиции в Беларус скочиха с 30% през 2023 година

На фона на санкциите: Руските инвестиции в Беларус скочиха с 30% през 2023 година

Броят на икономическите субекти в Беларус с руски инвестиции е нараснал с 2,5% за година