Европейският съюз (ЕС) е подала иск срещу Русия в Световната търговска организация (СТО), като от Брюксел посочват, че страната ограничава европейски компании да продават стоки на руски държавни предприятия.

"Тези практики са в нарушение на правилата на СТО, които изискват Русия да не дискриминира чуждестранни компании на своята територия", посочват в своя позиция от Европейската комисия (ЕК), цитирани от EURACTIV.

От институцията посочват, че Москва постепенно е разширявала кръга от ограничения с цел изключване на чуждестранните стоки и услуги от обществени поръчки. Обхватът на тази практика се е разраствал от 2015 година насам.

Според твърденията на ЕК Русия е използвала редица мерки за ограничаването на достъпа на европейските компании. Една от тях е свързана с въвеждането на отстъпки от 15% за предлагани идентични стоки и услуги от руски компании.

Също така ЕК се противопоставя на изискванията на Москва за национални квоти до 90% при поръчките на около 250 продукта, включително превозни средства и текстил.