Европейският съюз ще осигури помощ от 20 млн. евро за Иран, въпреки че страната е под санкциите на САЩ, предаде MSN. Целта на тези средства е подпомогне страната, която е тежко засегната от болестта. Освен това, съюзът ще подкрепи отпускането на помощи от Международния валутен фонд, както Иран помоли за пръв път от десетилетия.

"Не можем да осигурим много хуманитарна помощ, но сме подготвили 20 млн. евро, които очакваме да бъдат предоставени през следващите седмици", каза върховният представител на външните въпроси на ЕС Жозеп Борел. "Също така сме съгласни да подкрепим искането на Иран и Венецуела за помощ от Международния валутен фонд."

Иран поиска извънреден заем за $5 милиарда от МВФ

Иран поиска извънреден заем за $5 милиарда от МВФ

Страната е изправена пред дефицит на медикаменти срещу коронавируса заради санкциите на САЩ

Иран помоли Международния валутен фонд за заем на стойност 5 млрд. долара още миналата седмица, като от тогава досега броят на заразените от вируса е нараснал повече от два пъти.

Иран е най-тежко засегнатата страна от заболяването в Близкия изток, като там броят на доказано заразените и починалите от коронавирус е съответно 23 049 и 1800. От местното здравно министерство посочиха, че вирусът убива по един човек на всеки 10 минути.