Европейската комисия ще наложи глоба от 250 милиона евро на американския гигант Amazon заради неплатени данъци, предава CNBC.

Според Брюксел интернет търговецът е избегнал плащането на около 3 милиарда евро данъци, сключвайки специално споразумение с Люксембург, чрез което да избегне плащането на огромна сума данъци. Засегнатите страни отричат да са нарушили закона.

"Люксембург даде незаконни данъчни облекчения на Amazon. В резултат на това близо 3/4 от печалбите на Amazon не са обложени с данък", каза в изявление еврокомисарят по конкуренцията Магретe Вестагер.

250-те милиона евро са по-малко от приблизително 400-те милиона, които според източници на Reuters Вестагер бе изчислила като справедлива санкция за електронния търговец. Въпреки това Брюксел постанови люксембургските власти да изчислят точния размер на полагащото се плащане.  

ЕК припомни на Ирландия да си поиска €13 млрд. от Apple

ЕК припомни на Ирландия да си поиска €13 млрд. от Apple

Дъблин обаче не иска средствата

Разследването на Брюксел започна преди 3 години, а самата договорка между Amazon и Люксембург е от 2003 г. Тя включва възможността за изкуствено намаляване на печалбата чрез изплащане на междугрупови възнаграждения, върху които не се плащат данъци.

Миналата година ЕК наложи и рекордна глоба от 13 милиарда евро на Apple заради подобно споразумение с Ирландия.

Освен Apple и Amazon, под прицела на ЕК са и Starbucks, McDonald's, както и Fiat. След решение на Комисията Белгия пък трябва да възстанови данъците от около 35 компании.

Ходът на Комисията може да се окаже неприятен за нейния президент Жан-Клод Юнкер, който бе премиер на държавата от 1995 до 2013 г.

Колко пари ще си спести България заради глобата на Google?

Колко пари ще си спести България заради глобата на Google?

Парите на гиганта ще намалят вноската ни за ЕС