Вчера Европейската комисия съобщи, че технологичният гигант Google ще бъде глобен с 2.42 милиарда евро заради злоупотреба с господстващо положение.

Освен ползата от подобрена конкуренция, която работи в полза на всички европейски потребители, за България (и останалите държави от общността) от решението има още един голям плюс, който може да бъде измерен в абсолютна стойност.

Рекордната глоба, наложена на Google, влиза в бюджета на ЕС и ще намали пропорционално и вноската на страната ни, когато санкцията бъде окончателно потвърдена. Технологичният гигант от САЩ вече обяви, че ще обжалва и може да се очаква, че делото няма да приключи скоро.

И тъй като не знаем кога точно делото ще приключи и средствата ще влязат в бюджета на ЕС, за да разберем какъв може да бъде финансовият ефект за България, ще вземем сметката за 2017 г.

На база на пропорционалните вноски на страните-членки и цифрите за настоящата година, виждаме, че България ще си спести около 7.78 млн. евро (15.21 млн. лева).

Намаляването на вноските на държавите в общия бюджет е практика на ЕС. Той се формира на първо място от мито при импорт на стоки от страни извън съюза и от налози върху захарта (малко под 13% от бюджета през 2015 г.), прехвърляне на част от събрания ДДС от всяка държава (12.3% през 2015 г.), данъци върху заплатите на лицата, работещи в европейските институции, вноски на държави извън ЕС по някои програми на ЕС и глоби, плащани от дружества, за които са констатирани нарушения на законодателството в областта на конкуренцията или друго законодателство (около 6%) и вноските на страните (68.9% през 2015 г.).

Именно глобите и излишъкът понякога водят до намаляване на вноските. Така се случи през 2014 г., когато заради събрани глоби и излишъци общите вноски на страните бяха намалени пропорционално с 1 млрд. евро.

Рекордната глоба, наложена на Google, е много повече, отколкото голяма част от страните в ЕС внасят в общия бюджет. 2.42 млрд. евро се равняват на вноските на България, Хърватия, Люксембург, Словения, Литва, Кипър, Латвия, Естония и Малта през 2015 г. взети заедно. Или е сравнима с вноските на Дания (2.2 млрд. евро) и Австрия (2.5 млрд. евро).

В момента Google е обект на разследване и заради мобилната й операционна система Android, както и заради програмата AdSense.

Официално: Брюксел наложи рекордна глоба от 2,42 милиарда евро на Google
Обновена

Официално: Брюксел наложи рекордна глоба от 2,42 милиарда евро на Google

Решението на ЕС дойде след 7-годишно разследване