Германия не може да бъде принудена да блокира противоречивия проект за газопровода "Северен поток 2".

Изграждането на тръбопровода е "далеч напред, с тръби, положени на километри в морето", заявява министърът на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер в интервю за Handelsblatt.

Руският газ се превръща от актив в проблем за Германия

Руският газ се превръща от актив в проблем за Германия

Федералната република ще спечели много от "Северен поток-2", но може да изгуби същността си

Противопоставянето на проекта е насочено към "грешния виновник". Германското правителство няма да се намеси, за да прекрати строителството на руския газопровод, тъй като "няма правно основание за това", категоричен е министърът и близък съюзник на канцлера Ангела Меркел.

САЩ миналата година се присъединиха към група партньори на Германия от Европейския съюз като Полша, критикувайки проекта за 11 млрд. долара, който според тях ще направи търговския блок по-зависим от руския газ. Правителството на Меркел отдавна твърди, че тръбопроводът на "Газпром" е единствено търговско предприятие.

Могат ли САЩ да спрат Северен поток-2?

Могат ли САЩ да спрат Северен поток-2?

Кои западни фирми са застрашени от американски санкции

Коментарите на Алтмайер идват след предупреждението на посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, че Вашингтон може да наложи санкции на европейските компании, участващи в проекта.

Ограниченията в САЩ потенциално биха засегнали компании в Австрия, Франция, Германия и Холандия. В проекта са включени Royal Dutch Shell, дружеството на BASF - Wintershall, Uniper, OMV и Engie.

Ще наложи ли Вашингтон санкции срещу "Северен поток 2"?

Ще наложи ли Вашингтон санкции срещу "Северен поток 2"?

И защо има опасност те да имат обратен ефект

Натискът на САЩ върху Германия да намали подкрепата за газопровода накара правителството на Меркел през есента да каже, че ще се стреми да помогне на Русия и Украйна да постигнат транзитно споразумение за газ, изпомпван през Украйна. Трудните преговори по темата между Москва и Киев все още не постигат особен напредък.

В интервюто Алтмайер заявява, че е "убеден, че може да се постигне компромис" и че газът ще продължи да тече през Украйна след завършването на "Северен поток" през 2019 г.

Берлин иска и "Северен поток 2", и продължаващи доставки през Украйна

Берлин иска и "Северен поток 2", и продължаващи доставки през Украйна

Спирането на проекта няма да осигури независимост на Германия, смята икономическият министър