Когато получи възможността, американският посланик в Германия обича да говори за спирането на спорния газопровод "Северен поток 2". Компаниите, които работят по него "винаги са в опасност, защото санкциите винаги са възможност", казва Ричард Гренъл пред Handelsblatt.

Посланикът, който за разлика от повечето дипломати от кариерата, не страни твърде много от полемиката, намеква, че Вашингтон може да използва санкциите - вторични такива, които не са насочени директно срещу неприятелска страна, а по-скоро срещу приятелска, която има твърде топли отношения с неприятелска такава. В случая със "Северен поток 2", това са държави като Германия.

Разбира се, Гренъл може просто да дрънчи с оръжие. Но заявява, че е убеден, че компаниите ще се изтеглят от проекта, ако са заплашени от санкции.

Подобен тип санкции са възможни и вече са използвани от САЩ в случая с Иран. Те са насочени срещу компаниите, които работят с Техеран.

"Газпром": "Турски поток" и "Северен поток-2" са жизненоважни за Европа

"Газпром": "Турски поток" и "Северен поток-2" са жизненоважни за Европа

Руският газов гигант иска да задоволи нарастващия газов апетит на континента

"Северен поток 2" трябва да удвои количеството руски газ за Западна Европа - и въпреки недоволството на други европейски нации, Германия подкрепя силно и води уверено проекта.

Той е съвместен между европейските енергийни компании Uniper, Wintershall, OMV, Engie и Shell от една страна и руската държавна "Газпром" от друга.

Някои източноевропейски държави са силно против проекта, заявявайки, че той заплашва сигурността им. САЩ е против по стратегически причини, твърдейки, че той ще направи Европа твърде зависима от руския газ. Критиците обаче твърдят, че реалната мотивация е продажбата на американски газ на Европа - който е значително по-скъп. Източници от германското правителство вярват, че ако санкциите бъдат въведени, Вашингтон ще се прицели първо към по-малките компании, например Allseas Group, която поставя газопровода, както и италианската инженерна Saipem.

Последната не отговаря на запитванията на германския вестник, но вече е посочвала, че американски санкции не биха имали много смисъл, тъй като тя вече почти е приключила своите задачи по него.

"Северен поток 2" променя трасето си заради Дания

"Северен поток 2" променя трасето си заради Дания

Маршрутът на газопровода се удължава с 36 километра

От Allseas казват, че не искат да спекулират за евентуалния ефект, но такъв ще има със сигурност.

"Северен поток 2" е дълъг 1 220 километра и има две тръби, така че ще изисква около 2 440 километра тръби. Засега са готови само 400 км.

Allseas, която трябва да постави 90% от тях, трудно ще бъде заменена, смятат специалисти от индустрията.Германското правителство се притеснява от разговорите за възможни санкции, а външното министерство вече е в контакт с Вашингтон. "Опитваме се да им покажем, че "Северен поток 2" е изцяло икономически проект, който ще помогне за подобряването на европейската енергийна сигурност", казва говорител.

Санкциите пък ще бъдат възприети в Берлин като неприемлива намеса. "Не искам европейската енергийна политика да бъде определяна във Вашингтон", казва държавния секретар Андреас Михаелис.

Самият проект обаче предизвиква критики не само от САЩ, от други европейски страни, а и в самата Германия. Той има опоненти и в самото правителство, като те посочват, че проектът трябва да бъде премислен, тъй като когато е взето решението за започването му, не са взети предвид основателните страхове на Източна Европа относно руското влияние.

Но когато става въпрос за този аргумент в Германия, американските санкции могат и да имат обратен ефект - особено ако се възприемат широко като намеса в германската политика. А и противниците на проекта ще се окажат на страната на Тръмп - където множество политици съвсем не искат да бъдат.

Берлин иска и "Северен поток 2", и продължаващи доставки през Украйна

Берлин иска и "Северен поток 2", и продължаващи доставки през Украйна

Спирането на проекта няма да осигури независимост на Германия, смята икономическият министър