Газопроводите "Турски поток" и "Северен поток-2" са от съществено значение за Европа с постоянно нарастващото търсене на газ от континента, заяви заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев.

Старият континент ще се нуждае от 60 млрд. куб. м природен газ до 2025 г. и 80 млрд. куб. м до 2030 г., според изчисления на газовия гигант.

"Според някои пазарни експерти тази оценка е ниска, газовите нужди на Европа може да надвишават 100 млрд. куб. м годишно в бъдеще", посочи Медведев.

Ръководителят отбеляза, че нарастващото търсене на газ демонстрира значението на новите газови маршрути. "Газпром ще постигне нов рекорд в Европа тази година с около 204.5 млрд. куб. м износ на газ", каза той.

През 2017 г. руската компания е изнесла 194.4 млрд. куб. м газ за Европа.

"Турски поток" ще осигури нови ключови доставки на газ за Балканите и Южна Европа. Газопроводът, който ще продължи в Европа както през България и Сърбия, така или през Гърция и Италия, ще започне да функционира в края на 2019 г. Проектът напредва по-бързо от очакваното и вече е 80% завършен, а морската му част ще бъде готова до 2 месеца.

"Строителството на газопровода "Турски поток" върви, строителството на морския участък ще бъде завършено през следващите два месеца", обяви изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Газопроводът "Северен поток 2" се очаква да струва около 11 млрд. долара и да транспортира 55 млрд. куб. м руски газ годишно до Германия през Балтийско море, след като започне да функционира в началото на 2020 г.

През първите осем месеца на годината "Газпром" е изнесъл над 133 млрд. куб. м газ за Турция и Европейския съюз - с 5.6% повече от същия период на миналата година, каза Милер през август.