Съвсем възможно е "Северен поток 2" да бъде изграден, но в същото време да не бъдат увредени интересите на Украйна и руски газ да продължи да тече през страната, твърди министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер. В интервю за Reuters той заяви още, че към момента се водят преговори с Москва и след 2019 година доставки на газ от Русия към Европа да продължат през Украйна.

Разкъсаната държава получава около 3 процента от своя брутен вътрешен продукт от транзитни такси и въпросът е изключително важен за Киев. Отклоняването на доставките е и един от най-спорните въпроси около "Северен поток 2", който ще удвои капацитета на "Северен поток 1". Критики към проекта дойдоха и отвъд океана. Президентът на САЩ Доналд Тръмп през юли обвини Германия, че е "пленник" на Русия поради енергийната си зависимост и я призова да спре работата по 11-милиардният проект.

Гърция получава първия товар втечнен газ от САЩ до края на годината

Гърция получава първия товар втечнен газ от САЩ до края на годината

Доставките на LNG са част от усилията на Атина за енергийна безопасност

Вашингтон е загрижен, че тръбопроводът, който ще заобикаля Украйна, минавайки през Балтийско море, ще лиши страната от важни транзитни такси, както и че Москва използва проекта, за да раздели Европа.

Самият Алтмайер все пак посочва, че "няма да намалим зависимостта си от Русия, като торпилираме проект като "Северен поток" 2 и после получаваме газ от Русия чрез други тръбопроводи". "Лично аз вярвам, че този проект може да бъде оправдан, ако интересите на Украйна се запазят ", коментира той.

По думите му, Германия може да постигне независимост, ако изгради газова инфраструктура в страната.

САЩ са готови да наложат санкции заради "Северен поток 2"

САЩ са готови да наложат санкции заради "Северен поток 2"

Уверението дойде по време на съвместна пресконференция с Александър Новак