Първият товар с втечнен природен газ (LNG) и ще бъде разтоварен в новия, неотдавна пуснат в експлоатация резервоар на LNG терминал Реветус. Това съобщи в четвъртък министерството на околната среда и енергетиката на Гърция.

"Това е първата партида LNG, която се внася от САЩ в Гърция, скрепявайки взаимните усилия на двете страни за по-тясно сътрудничество в областта на енергийната безопасност в региона Югоизточното Средиземноморие. Природният газ ще играе превъзходна роля в осигуряването на енергийна безопасност на Гърция в контекста на преструктурирането на енергийния баланс и производството на енергия от възобновяеми източници за постигане на нивата, установени от Националния план по енергетиката и климата" отбелязват от министерството, цитирани от1prime.ru.

В съответствие със споразумението между гръцката газова компания DEPA и американската CHENIERE, доставката на LNG с обем 150 хиляди кубични метра ще се реализира на 29 декември.

Министър председателят на Гърция Алексис Ципрас по време на визитата си в САЩ през ноември 2017 година и разговори с президента Доналд Тръмп заяви, че страната му има намерение да закупи американски втечнен природен газ.

Съобщението за първата доставка на LNG съвпада с началото на стратегическия диалог между Вашингтон и Атина. Той се провежда в столицата на САЩ, където е гръцка делегация на ниво първи зам.-министър на външните работи. Възможно е и се очаква след срещата да бъде обявено посещение на премиера Ципрас в Щатите в началото на 2019 година.