В продължение на десетилетия тръбопроводът "Дружба" доставя петрол от Русия до Европа, топлейки германски домове дори в най-мрачните дни на Студената война.

Но нов тръбопровод, който ще пренася газ директно от Русия до Германия под Балтийско море допринася много по-малко за дружбата, забивайки клин между Германия и нейните съюзници и създава главоболия на канцлера Ангела Меркел, пише Reuters.

За президента на САЩ Доналд Тръмп "Северен поток 2" е "ужасяващ" газопровод, който ще засили зависимостта на Германия от руската енергия. Украйна, която се бори срещу подкрепяните от Кремъл сепаратисти, се страхува, че новият газопровод ще позволи на Русия да я отреже от доходоносния и стратегически важен бизнес с транзита на газ.

Сближаването с Русия е новата голяма цел на Германия

Сближаването с Русия е новата голяма цел на Германия

Действията на Тръмп възраждат отношенията между Меркел и Путин

Всичко това се случва в крайно неудобен момент за Меркел. Предвид отслабването на трансатлантическия съюз и нарастващата глобална роля на Русия и Китай, тя призна, че Германия трябва да поеме по-уверено ролята на политически лидер в Европа.

"Глобалният ред е под натиск. Това е предизвикателство за нас. Отговорността на Германия нараства; Германия има още работа", каза Меркел миналия месец.

През април тя за първи път прие, че съществуват "политически съображения" за "Северен поток 2" - проект, който дотогава описваше като търговско начинание.

Руската газова дилема на Дания

Руската газова дилема на Дания

Копенхаген е изправен пред непосилно решение, подкрепа не идва отникъде, а Берлин и Москва дебнат зорко

Повечето европейски държави искат Германия да прави повече, за да разшири европейското влияние и да защитава източните съседи, които са нервни заради руската агресия.

Но да се остави Русия да продава газ на Германия, избягвайки Украйна, прави точно обратното, лишавайки Киев от приходите от транзита. То прави Полша и балтийските държави по-уязвими от намаляването на доставките на газ.

"Цената би била още по-голяма загуба на доверие от страна на балтийските страни, Полша и Украйна", отбелязва Родрих Кийзеветер, съпартиец на Меркел и член на парламентарната комисия по външни работи.

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Страната купува синьо гориво от Москва от 1944-а насам

"Ние германците, винаги казваме, че задържането на обединението на Запада е нашият "център на тежестта", но руският подход успя да изтегли Германия, поне по отношение на енергийната политика, от тази западна солидарност", обяснява германският депутат.

Множество експерти твърдят, че бизнес казусът за "Северен поток 2" е тънък. Друг тръбопровод вече свързва Русия и Германия под Балтийско море. "Северен поток 2" ще удвои капацитета, но бъдещото търсене е несигурно.

От друга страна, германската индустрия харесва всичко, което ще й осигури по-евтина енергия.

Защо Германия не е единствената страна, която все още се нуждае от руски газ?

Защо Германия не е единствената страна, която все още се нуждае от руски газ?

Най-голямата икономика в ЕС разчита на Москва за една трета от синьото си гориво

Социалдемократите, които са коалиционни партньори на Меркел и водещите гласове в Германия, призоваващи за помирителен подход към Русия, също подкрепят инициативата.

Въпросът раздели политическата класа в Берлин. Двете партии се разбраха в коалиционните си преговори по-рано тази година да се ангажират с тръбопровода, но не го изложиха в писмена форма.

Русия може да удвои износа на газ за Европа през съществуващите украински тръбопроводи, без да строи новия газопровод, твърди Маргарита Асенова, анализатор в Центъра за анализ на европейската политика, която е критична към "Северен поток 2".

Руският газ е спасението на Европа от сибирския студ

Руският газ е спасението на Европа от сибирския студ

Русия е единствената с достатъчно капацитет, за да задоволи нуждите на европейските държави

Но въпреки съпротивата на европейските партньори, от Вашингтон и от партията на Меркел, спорният газопровод продължава. Дипломатическите амбиции на Германия са осуетени от бруталната бизнес логика на проекта.

Новата източна политика

От друга страна, проектът има силната подкрепа на "Газпром", руския държавен енергиен гигант, който е собственик на компанията, проектираща "Северен поток 2". Нейният ръководител Матиас Варниг, бивш източногермански шпионин, натоварен със задачата да докладва за западногерманския бизнес, е смятан за един от най-големите лобисти в Берлин.

Тръбопроводът е част от мрежата от проекти, спонсорирани от Кремъл, очевидно предназначени да заобиколят Украйна, най-голямата и най-проблемната от страните от бившия Източен блок. Сред тях е и "Турски поток", който пресича Черно море, за да заобиколи Украйна на юг.

Лавров: "Турски поток" продължава към България, но при определени условия

Лавров: "Турски поток" продължава към България, но при определени условия

Русия иска железни гаранции от Европейската комисия

Германските депутати твърдят, че Варниг е отговорил на техните скептични питания за проекта, обещавайки да представи опасенията им директно на руския президент Владимир Путин. Това засилва усещането, че тръбопроводът обслужва стратегическите интереси на Кремъл.

Но за "Газпром" проектът има смисъл: транзитното преминаване през страна, с която Русия е в необявена война, е рисковано и все по-ненадеждно, тъй като украинските тръбопроводи от съветската епоха остаряват.

Германия и Европейският съюз се опитват да посредичат за споразумение между Москва и Киев, за да запазят газа, преминаващ през Украйна, когато настоящият договор за транзит изтече през 2019 г. Критиците смятат, че това означава, че европейските потребители ще плащат субсидия, за да запазят Украйна на повърхността.

Кой е застрашен най-много, ако Русия спре доставките на газ?

Кой е застрашен най-много, ако Русия спре доставките на газ?

Новият спор между Москва и Киев притеснява Европейския съюз

В редиците на германските социалдемократи симпатиите към "Северен поток 2" са силни. Последният канцлер на партията Герхард Шрьодер бе назначен на висши позиции в руски енергийни компании след изтичането на мандата му и смята Путин за близък приятел.

За много хора от поколението на Шрьодер, сътрудничеството с Русия е в духа на "новата източна политика" - геополитическата концепция на бившия канцлер от социалдемократите Вили Бранд, който се противопостави на скептичния Вашингтон, за да протегне ръка на Източния блок, което сега се смята за прелюдия към края на Студената война.

Но по-младото поколение в партията, често критикуващо връзките на Шрьодер с Кремъл, е по-предпазливо.

Русия ще държи енергийно Европа поне още 20 години

Русия ще държи енергийно Европа поне още 20 години

Страната обаче ще срещне сериозна конкуренция в лицето на Катар

Германия е обвързана с Русия чрез десетилетно сътрудничество в областта на енергийните доставки, но тя трябва да предложи нещо и на западните си съюзници, смятат по-младите политици.

Това сътрудничество изминава дълъг път: миналата седмица Меркел бе домакин на руския външен министър Сергей Лавров в Берлин. Той бе придружен от началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който получи забрана да влиза на територията на ЕС, откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Поддържането на отношения с Кремъл е популярно в Германия, където според социологическите проучвания хората са по-добре настроени към Русия, отколкото в почти всяка друга държава. Но политиците все по-често се питат дали Германия не плаща твърде висока цена за това, изгубвайки същността си.