Близо десетилетие Европа търси най-добрия начин да диверсифицира доставките на природен газ особено след проблемите с подаването на синьо гориво през 2009 година. Въпреки усилията на Брюксел обаче днес Старият континент е не по-малко, а дори по-зависим от руските доставки.

Енергийният гигант "Газпром" е изнесъл рекордно количество природен газ за Европейския съюз (ЕС) през миналата година. Той се равнява на около 34% от общото потребление на държавите членки.

До 6 месеца става ясно дали Shell ще добива петрол и газ в България

До 6 месеца става ясно дали Shell ще добива петрол и газ в България

Проучването на блок "Силистар" е приключило на 5 януари

Според изчисленията на холандската Royal Dutch Shell Русия ще остане най-големият доставчик на синьо гориво за съюза през следващите близо 20 години или поне до 2035 година, пише Bloomberg.

От Брюксел се опитаха да работят за диверсификация на доставките, като си партнират с компании от САЩ, където производството на суровината достигна рекорден обем през миналата година.

Снимка 281141

Източник: Bloomberg.com

Този план обаче се провали заради неуспех при финализирането на сделките и прекалено високите обявени цени. Успоредно с това спад има на доставките от втория най-важен партньор извън Европа - катарската LNG.

"Със сигурност Русия ще остане най-големият доставчик за Европа през следващите две десетилетия", посочва Владимир Дребенцов, който е главен икономист на BP в Москва.

Доказателство за запазването на тази тенденция са и прогнозите на председателя на "Газпром" Виктор Зубков, че доставките за Европа през тази година ще се запазят близо до нивата от предходната.

Въпреки това компанията може да бъде изправена пред по-сериозна конкуренция от страна на LNG през лятото. Причина за това е, че зависимите от стойността на петрола цени, предлагани от Москва, са по-неатрактивни от тези на Катар. През следващите месеци се очаква и допълнително поскъпване на руския газ след нарастването на цената на сорта Brent.

Как се промениха цените на природния газ в България през последните 4 години?

Как се промениха цените на природния газ в България през последните 4 години?

Откъде тръгнаха и докъде стигнаха