След два месеца и половина потребителят на природен газ в България може да плаща значително повече, отколкото в момента. Държавната газова компания "Бургаргаз" поиска в края на миналата седмица увеличение на цената на природния газ с почти една трета - 32.44%.

Очаква се след месец дружеството да внесе в Комисията за енерийно и водно регулиране окончателното си предложение за промяна в цената. Ако то остане в сегашния си вид, крайната цена на синьото гориво у нас ще скочи с точно 90.89 лева до 371.1 лева за куб.м.

Стигне ли се дотам, това ще бъде най-голямото увеличение на цената на природния газ в България от 3 години насам. Основната причина за увеличението, която посочват от "Булгаргаз", са ниските продажни цени, които са под себестойността на вносната цена към първото тримесечие на 2017-а.

Същевременно от държавното дружество очакват поскъпване на суровината през второто тримесечие на годината. Върху ценообразуването влияние оказва и курсът на лева към щатския долар, който от началото на годината като цяло намалява, но понижението идва след рекордните за последните години стойности, достигнати в края на 2016 г.

Ако предложената цена бъде приета от КЕВР, това ще доведе до неотменно увеличение на цената и на енергията - електрическа и топлинна, произвеждата от топлофикациите в страната. Промените в цените обаче ще бъдат усетени от потребителите едва през следващия отоплителен сезон в края на 2017 година.

А ето как се промени цената на газта през последните години (цените са без ДДС и акциз):