Докато американският президент Доналд Тръмп разтърсва глобалния ред, германският канцлер Ангела Меркел се приближава към по-предсказуем партньор в лицето на Москва.

Руският президент Владимир Путин приема Меркел в черноморския курорт Сочи и вероятно ще забележи промяна в тона в сравнение с напрегнатата среща преди една година, когато двамата лидери имаха сериозни противоречия заради Украйна и руската намеса в чужди избори, пише Bloomberg.

Сега двамата са на една и съща страна, опитвайки се да защитят бизнеса от санкциите на САЩ, да поддържат ядреното споразумение с Иран, отхвърлено от Тръмп и да отблъснат американските възражения срещу нов газопровод, свързващ Русия и Германия (Северен поток 2, б.р.).

Сближаването с Русия сега е основна цел на политиците в Берлин, според високопоставен анонимен източник от обкръжението на Меркел. Промяната е резултат от действията на президента на САЩ, който поставя под напрежение дългогодишния съюз с Европа. Тя сближава двама политически ветерани, оцелели от геополитически сътресения, които споделят спорни, но изключително ползотворни отношения.

Но Меркел и Путин, които са в четвъртия си мандат, няма как да станат най-добри приятели. Германия не смята да облекчи икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия, наложени заради нахлуването й в Украйна. Кремъл все още се наслаждава на съглашението, гледайки на него като начин за засилване на влиянието си в Германия и цяла Европа.

"Путин харесва раздразнението, което Тръмп предизвика в Европа. В неговите очи това развитие е доста положително", посочва Йозеф Янинг, ръководител на Берлинския офис на Европейския съвет за външни отношения. Руският лидер се опита да сплаши Меркел в миналото, "но тя все още е тук, както и той", отбелязва експертът.

Газпроводна дипломация

За Путин това е възможност да се измъкне от дипломатическата изолация, наложена му от Европа, откакто Русия беше отстранена от Г-8 през 2014 г.

За Меркел е еднакво важно да промотира европейските ценности в глобализирана епоха, както и да защитава германските икономически интереси в Иран и Русия.

Това включва газопровода "Северен поток 2", който Путин и Меркел имат общ интерес да завършат, въпреки възраженията на САЩ. Администрацията на Тръмп заплаши със санкции дружествата, работещи по тръбопровода, защото повече руски газ ще заобиколи Украйна по пътя си към Германия.

Преди да се срещне с Путин, Меркел изпрати един от най-големите си експери по разрешаване на спорове, за да помогне да се изчистят оставащите пречки пред "Северен поток 2".

На световната сцена излизането на Тръмп от сделката с Иран е възможност за Русия да покаже, че тя е незаменим партньор, според източници от Кремъл. Иран ще бъде в дневния ред както на Меркел, така и на френския президент Емануел Макрон, който ще гостува на Путин на Икономическия форум в Санкт Петербург следващата седмица.

"Когато мненията съвпадат, това вече означава, че страните поне стават поне малко по-близки", заяви Юри Ушаков, съветник по външната политика на Кремъл. Срещата между Путин и Меркел в Сочи ще бъде "много важен контакт", каза Ушаков.

Двоен агент

Това е поредният обрат в дългогодишната връзка между двамата лидери, белязана от нападките на Путин и игнорирането му от Меркел заради анексирането на Крим и подкрепата на проруския сепаратистки бунт в Източна Украйна. Наскоро Германия се присъедини към масовото експулсиране на руски дипломати в отговор на отравянето с нервно-паралитичен токсин на бивш руски двоен агент в Англия.

Въпреки цялото напрежение двамата добре познават качествата си и споделят историческа връзка. Меркел е русофил и рускоговорящ, израснала в комунистическата Източна Германия, а Путин е бивш агент на КГБ, който 5 години работи в източногерманския град Дрезден. Двамата се познават както никои други големи световни лидери и дори в най-кризисните моменти запазиха комуникацията помежду си.

Меркел твърди, че пътуването й е рутинно посещение в началото на новия й мандат, който започна през март. Това е напълно отделно от проблемите, с които се сблъскваме със ситуацията в САЩ", каза тя пред репортери на срещата на високо равнище на ЕС в София в четвъртък.

Въпреки че германският лидер търси близостта на Русия, презрителното отхвърляне на Тръмп на глобалните споразумения за климата, търговията и ситуацията в Близкия изток подкопават усилията й.

За да онагледи риска от разпадане на многостранния ред, Меркел многократно дава пример с Тридесетгодишната война, която започва през 1618 г. и опустошава Европа след седем десетилетия относителен мир между римокатолиците и протестантите.

Това е същият период, който мина откакто краят на Втората световна война доведе до появата на световни институции като Организацията на обединените нации, припомни Меркел в скорошно изказване. Тя изостри реториката си срещу Тръмп, заявявайки, че излизането му от сделката с Иран "вреди на доверието в международния ред".

Новоназначеният посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел, който подхранва напрежението от първия си ден като пратеник на Тръмп, не споделя възгледите на Меркел.

"Изобщо не вярвам на това. Имаме разногласия, но сме дълбоки приятели", каза Гренел по повод забележките на канцлера, свързани с трансатлантическите отношения.