Русия изпраща повече природен газ в Европа от всякога, докато мразовитата зима и арктическите студове повишават търсенето на електрическа и топлинна енергия, подчертавайки зависимостта на региона от източния му съсед.

Дневните доставки от руския държавен гигант "Газпром" достигнаха рекордни върхове през февруари. Потреблението на Европа скочи до най-високото си ниво в последните 5 години през миналата седмица, а през тази студената вълна доведе до още по-високо търсене, според оценките на базираната в Лондон компания Marex Spectron Group.

"Виждаме най-студения край на зимата от години, а Русия е първият доставчик с достатъчно свободен капацитет, за да посрещне екстремното нарастване на търсенето", казва Джакомо Масато, метеоролог от Marex Spectron.

"Газпром" капитулира пред реалностите на 21 век

"Газпром" капитулира пред реалностите на 21 век

Какво означава това?

Това даде страхотна възможност за руската компания, която снабдява с газ континента от десетилетия, да се прояви в любимата си роля на енергиен пазител на Европа и да излъска публичния си имидж.

"Само "Газпром" е в състояние да увеличи доставките на газ за европейските клиенти до максимални нива с бързи темпове. Няма друг доставчик, който да се справи с тази задача", заяви изпълнителният директор на компанията Алексей Милер.

Мразовитото време е тежко изпитание за енергийната мрежа на Европа, а спотовите цени на газа във Великобритания скочиха повече от 3 пъти, достигайки до рекордни нива.

"Газпром" с контраудар: спря доставките на газ за Украйна

"Газпром" с контраудар: спря доставките на газ за Украйна

Руснаци и украинци взаимно се обвиняват в некоректност

С недостатъчния си капацитет за съхранение на природен газ и едва няколко танкера, превозващи горивото в течната му форма, които пристигат през този сезон, континентът е зависим от доставките по тръбопроводи, а Русия и Норвегия са двата основни производителя.

Норвегия обаче не разполага със свободния капацитет на Русия, а някои от съоръженията й, включително газовата централа в Колснес, бяха потърпевши от прекъсвания в пика на кризата в четвъртък.

Потребителите също се възползваха от газохранилищата в Германия с рекордни темпове, които работеха с пълна сила, за да задоволят нарасналото търсене, според проучване на Bloomberg New Energy Finance. Германия също получи по-голям внос от Русия по време на кризата.

Великобритания свършва газа. Как ще се справи с проблема?

Великобритания свършва газа. Как ще се справи с проблема?

Студеното време и слабите доставки усложниха ситуацията

"Ниското ниво на газа в хранилищата може да предизвика опасения за газовите доставки, ако до края на отоплителния сезон настъпи още един период на голямо търсене", предупреждава Джон Тумей, енергиен експерт на Bloomberg.

Кризата на доставките доведе до спираловиден ръст на цените. Във Великобритания, която е втория най-голям потребител на газ в Европа след Германия, цените на бързите доставки достигнаха рекорд.

Жалко за "Газпром"

Жалко за "Газпром"

Какъв можеше да стане концернът, но какъв стана

Резкият скок на доставките от двата тръбопровода, свързващи континентална Европа и Великобритания, накара Националната енергийна мрежа да обяви, че недостигът е намалял, оттегляйки своето "предупреждение за дефицит".

Докато температурите се очаква да станат по-умерени в голяма част от Западна Европа през следващата седмица, в северните части на континента се очаква да остане по-студено от обичайното. Великобритания е изправена пред сняг, проблеми с транспорта и бурни ветрове, след като бурята Ема последва вълна от арктически въздух от Сибир.

"Газпром" постави нов рекорд за доставка на газ в Европа

"Газпром" постави нов рекорд за доставка на газ в Европа

За денонощие за транспортирани 614,6 млн. куб. метра

Русия, която през миналата година достави газ за 38 млрд. долара на най-доходоносните си пазари в Европа, разсея съмненията, че други доставчици в близко бъдеще ще могат да задоволят газовите нужди на Стария континент.

Възможна бъдеща конкуренция може да дойде от гигантски производствени полета в региона на Каспийско море, Северна Африка и от товари от втечнен природен газ. Досега анализът на "Газпром" е напълно точен, което позволява на компанията да увеличи пазарния си дял в Европа.

Втечненият природен газ, който пристига на Стария континент с танкери, включително от САЩ, ще остане по-скъп от от руския газ, доставян по тръбопроводи през следващото десетилетие, прогнозира руският президент Владимир Путин през тази седмица. "Днес това е очевидно", отбеляза Путин.

Новият африкански газ идва в точния момент за Европа

Новият африкански газ идва в точния момент за Европа

Доставките ще удовлетворят нарастващото търсене в предстоящата тежка зима на Стария континент