Близкото сътрудничество между британските и американските военни е заплашено заради продължаващия спор заради голямата поръчка за изтребители F-35. Това информира телевизионният канал Sky News, позовавайки се на източници, близки до Кралския военно-морски флот на Великобритания.

Лондон планира да купи от САЩ 138 изтребителя F-35 тип B (с морско базиране). Но според източника на тв канала, ръководството на кралските ВВС иска да замени част от поръчката с изтребители тип A (с наземно базиране).

Sky News отбелязва, че британските военни може би се опитват да направят икономии: един самолет F-35 тип B струва 90 милиона фунта стерлинга, а  F-35 тип A - 70 милиона паунда.

Но промяната в броя на изтребителите с морско базира подкопава програмата на Великобритания по отношение на самолетоносачите, което не се харесва на САЩ. Според източника на информацията по-малкото самолети тип В намалява броя на ескадрилите, способни да извършват операции от борда на британските самолетоносачи "Queen Elizabeth" и " Prince of Wales".

Такава стъпка би влошило отношенията на Лондон с Вашингтон, защото САЩ смятат ВМС на Великобритания за единствения равностоен на техния флот, който може да управлява и извършва военни операции със самолетоносачи.

Според източника на информацията, ако британците се появят в зона на бойни действия без боеспособен самолетоносач, това ще дискредитира техните военни възможности. Ако кралските ВВС получат F-35 A за сметка на самолетоносачите, за какъвто вариант фактически се говори, това в очите на САЩ това ще изглежда като огромно предателство.

Информаторът на Sky News добавя, че Вашингтон е помогнал на Обединеното кралство да възстанови способностите си да извършва военно-морски операции, след като използването на самолетоносачи бе преустановено през 2010 г. заради икономии.