Индийското правителство реши да закупи от Русия 21 изтребителя МиГ-29 и 12 изтребителя Су-30МКИ . Общо индийските военновъздушни сили ще получат 33 руски бойни самолета, като според военни източници получаването на бойните самолети се планира през 2024-2025 година. 

Това съобщава идийският вестник The Times of India, позовавайки се на военното ведомство.

"Искането за продажба на партида МиГ-29 скоро ще бъде внесено за разглеждане в Рособоронекспорт. Официалният документ предвижда продажбата на Индия на 21 многоцелеви изтребители от четвърто поколение МиГ-29, които сега се намират в наличност на съхранение в Русия ", е казал източникът.

Индия продава 15% от Hindustan Aeronautics

Индия търси купувач на дял за $680 милиона в производител на изтребители

Правителството в страната предприема действия за набирането на свеж капитал

The Times of India отбелязва, че извеждането от експлоатация на отдавна остарелите МиГ-21 , МиГ-23 и част от изтребителите МиГ-27 е довело до значително намаляване на броя на бойните групи на индийските ВВС .

Сега индийските ВВС разполагат с до 30 ескадрили с по 16-18 бойни единици всяка. След като купи партида МиГ-29 и Су-30 МКИ от Русия , индийското командване ще увеличи броя на ескадрилите на своите ВВС до 42 единици.

Според индийското министерство на отбраната, това ще бъде напълно достатъчно, за да отблъсне заплахата от авиацията на потенциални противници.

Експерти: Време да се сбогуваме с изтребителите МиГ-29

Експерти: Време да се сбогуваме с изтребителите МиГ-29

Първият полет на бойния самолет - отговор на американския F-16, бе през 1977 г.

След като закупи пилотна партида МиГ-29 на относително ниски цени , индийските ВВС ще разполагат с 59 такива самолета в своите редици . Министерството на отбраната на Индия обмисля допълнително разширяване на флота на военновъздушните сили чрез сътрудничество в тази област с Русия.

Едновременно с покупките от Русия на МиГ-29 и Су-30МКИ, Индия ще модернизира тези изтребители, които се експлоатират от националните военновъздушни сили. Те ще бъдат оборудвани с най-новите системи за електронна война, а индийският Сухой ще бъде въоръжен със свръхзвукови ракети BrahMos, съвместна руско-индийска разработка, пише ТАСС.

Индия сключи нова голяма оръжейна сделка с Русия

Индия сключи нова голяма оръжейна сделка с Русия

Делхи купува ракети "въздух - въздух" за $200 милиона

По-рано беше съобщено, че Индия възнамерява да изпрати военни в Русия за обучение по експлоатцията на С-400.