Индия планира да продаде 15% от акциите на държавно дружество с дейност в областта на отбраната, като книжата ще бъдат пуснати на публично предлагане. Това е потвърдил премиерът на страната Нерендра Моди.

Според плановете индийското правителство ще продаде първоначално 10% от акциите на производителя на изтребители Hindustan Aeronautics с опция за допълнително още 5%. При най-ниска единична цена от 1001 рупии, разпродажбата би привлякла капитал от 50,2 милиарда рупии или 680 милиона долара.

Въпросната най-ниската единична стойност е с около 15% под тази, на която книжата са се търгували на борсата в Мумбай в сряда.

Тази стъпка е ключова за правителството на Индия, което спешно набира свеж капитал, за да ограничи бюджетния дефицит, нарастващ на фона на най-сериозният спад на икономиката на страната от десетилетия насам, пише Bloomberg.

През този месец индийското правителство реши да спре вноса на над 100 различни от военни изделия. Техният импорт е струвал на страната 47 милиарда долара през последните 5 години. Приоритет на властите сега е да стимулират местното производство.